Deze video is beschikbaar op

Reddingsschip Aquarius moet door woelige zee omweg maken op weg naar Valencia

Het reddingsschip Aquarius dat onderweg is naar de Spaanse haven Valencia, beleeft een moeizame overtocht. Door de slechte weersomstandigheden is het schip van koers veranderd en vaart het langs de kust van Sardinië. Daardoor zal de reis nog een stuk langer duren.

De Aquarius van ngo SOS Méditerranée, die niet mocht aanmeren in een Italiaanse haven, is sinds dinsdagavond op weg naar Valencia. Het schip wordt begeleid door twee schepen van de Italiaanse kustwacht, die elk een aantal migranten hebben overgenomen. De Aquarius heeft nog 106 mensen aan boord. 

De reis van de drie schepen verloopt moeizaam. De weersomstandigheden zijn gisteren in de loop van de dag verslechterd. De schepen moeten tot vier meter hoge golven trotseren, meldt SOS Méditerranée. 

Veel mensen aan boord zijn zeeziek. Alle opvarenden moesten zich afgelopen nacht naar het ruim begeven, omdat het op het buitendek te gevaarlijk was geworden.

Om het zware weer zoveel mogelijk te vermijden, heeft de Dattilo, het schip van de Italiaanse kustwacht dat het konvooi leidt, beslist om de route te wijzigen. De schepen varen nu langs de oostkust van Sardinië, en zullen pas daarna weer koers zetten naar het westen. De koerswijziging betekent wel dat de Aquarius nog langer zal onderweg zijn dan gepland. Het schip zou ten vroegste zaterdagavond in Valencia moeten arriveren. 

De nieuwe socialistische regering in Spanje had zich maandag bereid verklaard om de migranten aan boord van de Aquarius op te vangen. "Ze zullen behandeld worden zoals alle vluchtelingen die bij ons per boot aankomen", zei minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska in een radio-interview. "Zoals altijd zullen we elk geval apart onderzoeken. Als de migranten asiel aanvragen, zullen de Spaanse autoriteiten nagaan of dat in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, of dat ze een uitwijzingsproces moeten starten." 

Ceuta en Melilla

In hetzelfde interview had de nieuwe Spaanse minister het ook over de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in het noorden van Marokko. Hij zei dat hij "al het mogelijke" zal doen om de prikkeldraad van het hekwerk rond de enclaves te laten verwijderen. "Het is een van mijn prioriteiten: dat er een rapport over komt, zodat we andere maatregelen kunnen nemen", zei Grande-Marlaska.

Twee grote stalen hekken met prikkeldraad, met ook een onzichtbare "muur" van technologische bewaking, versperren de toegang tot Ceuta en Melilla. Toch schrikken ze migranten die er koste wat het kost over willen geraken niet af. Veel migranten raakten zwaargewond door de prikkeldraad. Een 30-jarige Senegalees kwam in 2009 om het leven toen hij het hek over wilde klimmen. Uit de autopsie bleek dat een van zijn aders was doorgesneden.

Volgens Grande-Marlaska is het onaanvaardbaar om mensen over de afsluiting zien klimmen. "We kunnen eerder handelen, bij de oorsprong, in de landen waar de migranten vertrekken, zei hij. "We zijn aan het praten over solidariteit, respect voor de menselijke waardigheid, waarbij ook de migratiestromen onder controle worden gehouden, het ene sluit het andere niet uit."

Meest gelezen