Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Buitenlanders vinden in Antwerpen weg naar stembus niet

Archiefbeeld van een man die langs een verkiezingsbord met posters van de kandidaten voor het burgemeesterschap van de stad Antwerpen fietst.Beeld Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

In Antwerpen hebben hooguit 6 procent van de Europese buitenlanders en 4 procent van de niet-Europeanen zich al ingeschreven om te gaan stemmen bij de verkiezingen. De stad neemt nu zelf initiatief om hen te mobiliseren. "Maar waar blijft minister Homans?", vraagt Groen.

De tijd begint te dringen, want op 31 juli lopen de registraties af. Maar in Antwerpen is er tot nu toe weinig interesse. Volgens de laatste cijfers van de FOD Binnenlandse Zaken schreven 2.657 van de 41.607 stemgerechtigde Europeanen zich in, ofwel 6,4 procent. Bij de niet-Europeanen is dat 828 van de 23.155, of 3,6 procent.

Daarom gaat de stad nu ook zelf alle buitenlanders aanschrijven met de boodschap dat ze zich kunnen registreren. Dat meldt Gazet van Antwerpen en wordt bevestigd door stadswoordvoerder Dirk Delechambre. "We lichten hen in over hun stemrecht."

De Nederlandstalige brief bevat een link waarmee de buitenlanders hun documenten kunnen downloaden, invullen en nadien weer indienen bij hun district. "Zodra dat gelukt is, krijgen ze een oproepingsbrief om te stemmen", zegt Delechambre.

'Wanneer men aan de derde verkiezing toe is, zou men toch wel een klein beetje op de hoogte moeten zijn van het recht om te kiezen'
Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur

Het Antwerpse initiatief is opmerkelijk, want Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) weigert tot heden om buitenlandse kiezers extra te mobiliseren. "Er komt geen Vlaamse campagne", zegt haar woordvoerder. "Maar dat neemt niet weg dat lokale besturen zelf mogen beslissen."

Twee weken geleden liet Homans in het parlement verstaan dat ze een koele minnaar is van zulke initiatieven. "Wanneer men aan de derde verkiezing toe is, zou men toch wel een klein beetje op de hoogte moeten zijn van het recht om te kiezen", zei ze.

Spoedresolutie

'Go and vote, Vai a votare, Gå rösta!' In een campagnefilmpje roept de Antwerpse afdeling van Groen in twintig talen op om te gaan stemmen op 14 oktober. Europese buitenlanders hebben in ons land stemrecht bij de lokale verkiezingen. Net als niet-Europeanen, op voorwaarde dat ze al vijf jaar in België wonen. Beiden moeten zich wel op voorhand inschrijven als kiezer.

"Meer dan 60.000 Antwerpse stemmen dreigen ongehoord te blijven", zegt gemeenteraadslid Imade Annouri (Groen). Dat zijn er een op vijf. Groen dient nu een spoedresolutie in bij het Vlaams parlement waarin het Homans oproept om alsnog een campagne te lanceren.

De statistieken tonen immers een groot verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. Tot nu toe hebben in Vlaanderen nog maar 9,3 procent van de stemgerechtigde EU-burgers zich geregistreerd, tegenover 22,7 procent in Wallonië. Ook bij niet-Europeanen liggen de registraties een pak lager: 4,3 tegenover 7,8 procent.

'Meer dan 60.000 stemmen dreigen ongehoord te blijven'
Imade Annouri (Groen)

Welke partij het grootse voordeel uit de buitenlandse stem zou halen, is voer voor debat. Vaak wordt aangenomen dat die eerder naar links-progressieve partijen gaat, maar onderzoek toont aan dat het voordeel ook in de andere richting kan spelen.

"Bij de vorige verkiezingen in Brussel keken mensen met een migratieachtergrond sneller naar PS, ongeacht hun opleidingsniveau of sociale klasse", zegt politicoloog Bram Wauters (UGent). "Ecolo, nochtans ook progressief, had echter geen grotere kans om hun stem binnen te halen."