© PN

POLL. "Alcoholgebruik in sportclubs blijft een probleem"

Hoewel sportclubs staan voor beweging en gezondheid, wordt er nog te vaak alcohol geconsumeerd. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) heeft daarom een nieuwe campagne op poten gezet rond een 'Sportivos'-label. Clubs die zich inzetten voor een zorgzame omgeving en gezondheidswinst voor sporters, kunnen het label verdienen. Het VAD hoopt zo alcoholmisbruik in sportclubs te doen afnemen.

MCe

"Natuurlijk is sporten een gezonde vrijetijdsactiviteit. Maar een aantal gewoontes errond zijn dat vaak niet. Alcohol is daar het beste voorbeeld van", steken de camagnevoerders van wal. "Na het sporten of tijdens het supporteren wordt er vaak gedronken. Dat moet kunnen, maar als het te vaak of in te grote hoeveelheden gebeurt, krijgen de negatieve gevolgen de bovenhand. Dat kan gaan van nadelige effecten op de sportprestatie (tot 48 uur na het drinken), over verbale en fysieke agressie, tot het onder invloed wegrijden van de sportclub, soms met teamgenoten of jeugdspelers als passagier", wijst het VAD op de gevaren.

Het Sportivos-project kent drie fasen, zo legt het VAD uit. "Elke fase loopt min of meer gelijk met een sportseizoen en wordt afgesloten met het behalen van een label. Voor het behalen van het bronzen label ligt de focus op het informeren van de club, het bewustmaken over veilig verkeer en het opleiden van bestuursleden en barverantwoordelijken. Na het behalen van het brons, kunnen de clubs voor het zilveren label verdergaan op het ingeslagen pad. Er wordt dan onder andere een alcohol- en drugcoach aangesteld. Voor het behalen van het gouden label ligt de focus op het inbedden van de waarden in het clubreglement en bredere clubwerking", luidt het.

Cannabis

Hoewel illegaal druggebruik minder voorkomt, wil het VAD ook campagne voeren tegen sportclubleden die in groep cannabis roken of dealen. "Navraag bij clubbestuurders leert dat clubs niet zelden te kampen hebben met cannabis en dat ze niet goed weten wat te doen bij drugfeiten in de club. Dat leidt vaak tot het ontkennen van reële problemen, of net omgekeerd tot overdreven paniekreacties", besluiten ze.

<noscript><ul id="questions"><li>Hoe vaak drinkt u alcohol voor of na het sporten?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer