Vakbond verzamelt massaal aan Vlinderpaleis: OM vraagt zes maanden met uitstel tegen twee militanten die verkeer tegenhielden

Aan het Vlinderpaleis op de Bolivarplaats is een grote groep vakbondsmensen vrijdagochtend samengekomen. Ze steunen Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt en vakbondsafgevaardigde Tom D. die tijdens de havenblokkade van 2016 het verkeer kwaadwillig belemmerd zouden hebben. Het openbaar ministerie vraagt zes maanden cel met uitstel tegen de twee vakbondsmilitanten van het ABVV.

vdaa, ph

Tijdens de nationale stakingsdag van 24 juni 2016 had de socialistische vakbond vijf grote blokkades opgeworpen op de toegangswegen naar de haven van Antwerpen. “Al voor 5 uur ‘s morgens werd de rijbaan met voertuigen en containers geblokkeerd en werden autobanden in brand gestoken. Er stonden lange files van vrachtwagens die wilden komen laden en lossen, maar er was geen doorkomen aan. Dit was dus zeker geen filterblokkade”, aldus het openbaar ministerie.

De actie was niet aangevraagd bij de bestuurlijke overheid. De politie probeerde te bemiddelen met de vakbondsmilitanten en maakte hen duidelijk dat er gepast zou gereageerd worden, als ze de rijbaan niet vrijwillig zouden vrijgeven.

Kat- en muisspel

“Enkel aan de stakerspost op het kruispunt van de Scheldelaan met de Oosterweelsteenweg bleven manifestanten het verkeer hinderen en de confrontatie opzoeken. Er ontstond een kat- en muisspel met de politie, die de sproeiwagen inzette. Bruno Verlaeckt en Tom D. waren de aanstokers: ze bleven de anderen ophitsen en werden bestuurlijk aangehouden”, zei de procureur.

De twee ABVV’ers kunnen zich volgens de aanklager niet beroepen op het stakingsrecht. “Dat is geen absoluut en onbeperkt recht. Ook tijdens stakingsacties moet men zich aan de wet houden en dat betekent dat men het verkeer niet mag belemmeren.”

Applaus

Volgens de verdediging verschilde de actie van 24 juni 2016 in niets van vorige acties, waardoor er van enige kwaadwilligheid geen sprake kan zijn. Er was geen reële gevaarssituatie en er deed zich ook geen enkel ernstig incident of schadegeval voor, buiten wat tijdverlies voor de chauffeurs die in de files stonden.

“Waarom dan zoveel machtsvertoon van de politie? Waarom die arrestaties? Omdat burgemeester De Wever het ABVV viseerde en geen blokkade duldde. Hij maakte er een punt van en het openbaar ministerie is hem daarin gevolgd, nadat het dossier eerst een jaar zoek raakte. Dit neigt naar een politieke move, maar daar dient de rechtbank niet voor. Dit is een ontoelaatbare vervolging”, pleitte advocaat Walter Van Steenbrugge. Hij kreeg luid applaus van de vakbondsmilitanten in de zaal.

Massaal aanwezig

Voor aanvang van de zitting verzamelde een grote groep vakbondsmensen aan het Vlinderpaleis in Antwerpen. “Twee kameraden worden voor de Antwerpse rechtbank gebracht omdat ze piket stonden, op dezelfde manier als ze dat al jaren doen bij grote acties en met grote aandacht voor ieders veiligheid. Dat men de politie liet optreden en een jaar later het parket in actie kwam, beschouwen wij als een aanval op het stakingsrecht. Dit kan niet!”, laat de vakbond weten. Een oproep om de ABVV’ers te komen steunen op de dag van de uitspraak van de rechtbank, wordt massaal opgevolgd. Ook groene hesjes, van de ACV-collega’s, staan mee op de trappen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER