Direct naar artikelinhoud
#woordvandeweek

Wat is er mis met 'lekker in de wind zijn' of zelfs 'eens goed zat zijn'? Wel, daar is véél mis mee

Ann De Craemer.Beeld Bob Van Mol

Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: zytholoog.

Dinsdagavond luisterde ik naar De wereld vandaag op Radio 1, waar een zytholoog aan het woord was. Het enige woord dat ik ken dat daar een beetje op lijkt, is zygote, maar dat is iets helemaal anders. Slaat u er anders Van Dale maar eens op na.

Een zytholoog is een bierkenner, en het was bierkenner Jef Van den Steen die reageerde op het nieuwe advies van de Hoge Gezondheidsraad om per week slechts tien eenheden alcohol te drinken. Van den Steen vond dat een overdreven signaal voor de grote groep mensen die bewust met een lekker glas bier omgaat. Ik droeg gelukkig geen schoenen toen ik hem het advies van de Gezondheidsraad hoorde wegwuiven, of mijn tenen waren er knal doorheen gekruld. Eerder op de dag had ik me geërgerd aan een tweet van liberaal Kamerlid Vincent Van Quickenborne: "Drinken is niet het nieuwe roken. Roken schaadt derden. Een glas alcohol drinken niet. Eén sigaret roken is schadelijk. Eén pint drinken niet."

Zullen we het eens hebben over hoe alcohol gezinnen kapotmaakt? En hoeveel mensen het nooit bij één pintje kunnen houden omdat alcohol een harddrug is?

Discussies op Twitter vermijd ik zo vaak als ik kan, maar op iemand die zo onbezonnen is om te beweren dat alcohol geen derden schaadt, moest ik wel reageren: "Schaam u, mijnheer Van Quickenborne", tweette ik. "Zullen we het eens hebben over hoe alcohol gezinnen kapotmaakt? Gebruikers depressief maakt? En hoeveel mensen het nooit bij één pintje kunnen houden omdat alcohol een harddrug is? Weg met de joepiesfeer rond alcohol."

Over die 'joepiesfeer' rond alcohol schreef ik in februari al een column voor deze krant, en vandaag herhaal ik mijn verontwaardiging: "Ik blijf het verbazingwekkend vinden dat een harddrug anno 2018, in een tijd waarin we zo graag praten over gezond leven, zijn imago van onschuld blijft behouden, nog altijd in het joepiesfeertje zit en op televisie nog steeds zoveel positieve aandacht krijgt."

Want, mijnheer Van Quickenborne, de verkiezingsslogan van uw partij voor de komende gemeenteverkiezingen is dan wel 'gewoon doen', maar staat u er wel eens bij stil hoeveel mensen dat ook werkelijk doen met alcohol, 'gewoon doen'? Gewoon doordoen, vooral, en niet kunnen stoppen na één pint? Daarin slaagt, zoals Van den Steen zegt, 'een grote groep mensen' misschien wel, maar als ze in hun leven plots met zwaar verdriet of verlies worden geconfronteerd, kan dat snel veranderen en dan zullen weinigen hen daar op aanspreken. 

Want ach, wat is er mis met 'lekker in de wind zijn' of zelfs 'eens goed zat zijn' of 'je verdriet stevig verdrinken'? Wel, daar is véél mis mee. Het kan je dood betekenen, op korte of lange termijn, en het schaadt wél derden, terwijl rokers vooral zichzelf schaden. Ze veroorzaken geen familiedrama's, laten kinderen niet met psychologische trauma's achter en maken zichzelf niet depressief – dingen waar alcohol met het grootste gemak in slaagt. Toch is het vandaag de roker die verketterd wordt en binnenkort misschien zelfs niet meer op een terras mag roken. En nee, ik rook niet, en ja, ik drink soms een glas alcohol, dus deze column gaat niet over mezelf of mijn eigen levenswijze.

Beste mijnheer Van Quickenborne, ik wil helemaal niets verbieden. Dat wil de Hoge Gezondheidsraad ook niet. Alleen wordt het hoog tijd dat alcohol niet meer als alleen zaligmakend wordt gezien. Laat maar komen, die waarschuwingsopschriften voor alcohol. Herhaal het maar, dat alcohol onze gezondheid ernstig kan schaden en van ons zelfs een moordenaar kan maken. Laat maar komen, die foto's van verhakkelde voertuigen op 'een Duveltje'. Velen zullen er geen pint minder voor drinken, maar het gaat om het signaal dat we als maatschappij geven.

In de Volkskrant las ik een lezersbrief van een diëtiste die reageerde op een plan van Erik Ziengs van de VVD, de Nederlandse liberale partij. Die hoopt de leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen door winkeliers de ruimte te geven hun klanten een 'beleving' te bieden, met bijvoorbeeld een glaasje prosecco bij de kapper. Asjemenou! Om daarna te kunnen instagrammen dat het 'lekker genieten' was bij de kapper? 

Laat maar komen, die foto's van verhakkelde voertuigen op 'een Duveltje'

De lezeres reageerde als volgt: "Mensen die willen minderen of helemaal willen stoppen met alcohol, wordt het niet gemakkelijk gemaakt. Alcoholische dranken zijn overal te koop en worden bij allerlei gelegenheden aangeboden. (…) Op hoe meer plekken alcoholische dranken aangeboden worden, hoe groter de verleiding om een glas bier of wijn te nemen, en hoe normaler het lijkt. Het wel of niet bezoeken van een café of restaurant is een keuze, maar naar de kapper moet iedereen. De verkoop van tabak wordt aan alle kanten ontmoedigd en de plekken waar je nog mag roken worden steeds schaarser. En dan nu de verkoopmogelijkheden voor alcohol verruimen? Een heel slecht idee."

Je hoeft geen zytholoog te zijn om daarover een uitspraak te kunnen doen. Het enige wat je nodig hebt om de waarheid van deze lezersbrief in te zien, is één gram gezond boerenverstand.