Direct naar artikelinhoud
Telecom

Vierde speler op telecommarkt? Daarvoor moeten eerst nog netelige vragen worden beantwoord

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) heeft nog huiswerk.Beeld BELGA

Het kernkabinet gaat zich voorlopig nog niet uitspreken over het voorstel van vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) om een vierde speler toe te laten op de markt van de mobiele telefonie. Telecomwaakhond BIPT moet meer info geven. 

De Croo, bevoegd voor telecom, wil de veiling voor de frequenties voor 4G en het snelle mobiele netwerk 5G aangrijpen om een nieuwe speler de kans te geven om mee te bieden. Dat moet volgens de minister de concurrentie bevorderen en zo de hoge telecomprijzen in ons land temperen. Zijn denkpiste zorgde voor veel beroering in de sector. Telenet reageerde prompt met een prijsverhoging, terwijl Proximus-CEO Dominique Leroy met banenverlies dreigde.

Alexander De Croo legde zijn voorstel op tafel om in 2019 een deel voor te behouden voor een nieuwe vierde speler, die afzonderlijk kan bieden van de bestaande spelers. Er zou zich al een 'concrete kandidaat' hebben aangeboden bij telecomwaakhond BIPT, luidt het.

Pijnpunten

Het kernkabinet besprak het voorstel naar verluidt op technisch vlak, maar tot een beslissing kwam het vooralsnog niet. De regering vraagt om meer 'objectieve informatie' om tot een beslissing te kunnen komen. Het BIPT zou in de loop van volgende week een aantal vragen krijgen van de regering, om een en ander te duiden. Het zal ook de opdracht krijgen om de voornaamste pijnpunten bloot te leggen waarmee de consument en bedrijven kampen, en welke de mogelijke antwoorden kunnen zijn. Het BIPT heeft eerder al een analyse gemaakt, waarop De Croo zich overigens baseert voor zijn voorstel. Volgens de telecomwaakhond zou er ruimte zijn voor een vierde operator. Analisten betwijfelen evenwel of een vierde speler voldoende rendabel kan worden, en of dit integendeel niet zou leiden tot een mindere kwaliteit.