Direct naar artikelinhoud
Brexit

Leave.EU wil dat Verhofstadt "wordt opgesloten" na tweet over samenwerking met Rusland

Guy Verhofstadt.Beeld Bas Bogaerts

De eurosceptische campagnegroep Leave.EU heeft Guy Verhofstadt beschuldigd van "ranzig vals nieuws" en gevraagd "hem op te sluiten". De reden is een tweet waarin de liberaal beweert dat de oprichter van de groep, Arron Banks, heeft samengewerkt met Rusland.

Verhofstadt, brexitwoordvoerder van het Europese Parlement, haalde eerder deze week op Twitter uit naar de 'cheerleaders van Poetin' en noemde Banks in dezelfde adem alsonder andere Marine Le Pen, Geert Wilders en Viktor Orbán, die "Europa en zijn liberale democratie willen verwoesten". Arron Banks "werkte samen met de Russen om voor de brexit te zorgen", klonk het voorts.

Het is niet de eerste keer dat Banks' naam wordt genoemd als het om eventuele Russische inmenging in de brexitcampagne gaat. De zakenman schonk 9 miljoen pond (ruim 10 miljoen euro) aan het Leave-kamp van Nigel Farage, en zou tijdens de campagne in 2016 een ontmoeting hebben gehad met Russische functionarissen. Leave.EU kreeg overigens een boete van 70.000 pond (zo'n 81.500 euro) voor verschillende overtredingen tijdens die campagne, zoals het overschrijden van de uitgavenlimiet.

Twitter bericht wordt geladen...

Samenzwering

Volgens Leave.EU gaat het allemaal om een samenzwering. De campagnegroep valt Verhofstadt vandaag aan in een tweet en in een e-mail aan zijn sympathisanten, en doet zijn beschuldigingen af als van de pot gerukte verzinselen van de Brusselse elite om "vooraanstaande brexitfiguren in diskrediet te brengen en, uiteindelijk, het resultaat van het referendum om te keren". 

De groep heeft haar advocaten de opdracht gegeven om Verhofstadt "uit te dagen" voor zijn "zeer lasterlijke tweet" en dreigt met juridische acties als er geen verontschuldigingen komen en de tweet niet wordt verwijderd.

"Als Verhofstadt nog steeds denkt dat hij boven de wet staat, zal hij een schok krijgen", klinkt het. "Als hij de ongegronde leugens niet verwijdert die hij op sociale media heeft gezet, kan hij spoedig een Europees arrestatiebevel verwachten. O ironie."

In de mail staat ook een link waar sympathisanten donaties kunnen doen om "Euro-bemoeial Guy Verhofstadt achter de tralies te krijgen" en "je steentje bij te dragen in de strijd tegen de verrotte EU-elite".

Twitter bericht wordt geladen...