Borgerhout wordt deels verboden voor vrachtwagens tijdens in- en uittocht van scholieren

Het Antwerpse stadsbestuur heeft een proefproject goedgekeurd om in september in een omvangrijk gebied in Borgerhout ‘intra muros’ (het gedeelte binnen de Ring) een toegangsbeperking in te voeren voor vrachtwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 3,5 ton. De beperking geldt tijdens de uren wanneer scholieren van en naar school rijden. Het verbod geldt niet op de hoofdbanen rond het gebied, en bussen en hulpdiensten mogen wel nog door. Een uitbreiding naar de hele stad zit er niet meteen aan te komen.

De toegangsbeperking +3,5 ton is een van de maatregelen die het stadsbestuur verder wil onderzoeken om Antwerpen veiliger te maken voor de zwakke weggebruiker. Vrachtwagens zullen het gebied tussen de Plantin en Moretuslei en de Turnhoutsebaan niet meer in of uit mogen rijden - ook niet om te laden of te lossen - op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 7.30 tot 9 uur en van 15 tot 17 uur, en op woensdag van 7.30 tot 9 uur en van 11.30 tot 13 uur. In het gebied ligt onder meer de Kroonstraat, waar enkele jaren geleden nog een vijfjarig jongetje onderweg naar school omkwam na een aanrijding door een vrachtwagen.

“Het doel van deze maatregel, die is doorgesproken met de transportsector, is om zoveel mogelijk conflicten tussen vrachtwagens enerzijds en fietsende en wandelende schoolkinderen anderzijds te voorkomen”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Geen uitbreiding naar heel Antwerpen

Een evaluatie na zes maanden zal moeten uitwijzen of de maatregel het gewenste effect heeft, dan wel bijvoorbeeld voor een toename zorgt van het aantal kleinere vrachtwagens. Een uitbreiding naar alle Antwerpse woonwijken noemt de transportsector volgens Kennis bovendien “niet werkbaar”. “We werken daarom ook aan trajecten die vrachtwagens kunnen volgen om woonstraten maximaal te vermijden”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER