Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

OCAD-baas Paul Van Tigchelt: "Luik was het slechtst denkbare scenario. Echt afschuwelijk"

Paul Van Tigchelt, directeur van het OCAD, het orgaan dat het dreigingsniveau in ons land bepaalt.Beeld Stefaan Temmerman

Na de drievoudige moord door Benjamin Herman in Luik is het weer alle hens aan dek bij het antiterreurorgaan OCAD. Op 1 juni, twee dagen na de aanslag, kwamen er 163 rapporten binnen over potentiële terroristen. Een verviervoudiging in vergelijking met een gemiddelde dag voor de aanslag in Luik. Lees hier het volledige interview.

OCAD krijgt 35 procent meer tips binnen sinds de aanslag van schutter Benjamin Herman. 163 rapporten in één dag was het record. Gemiddeld kwamen er in de dagen na de raid 59 documenten per dag binnen. Ervoor stond de teller veel lager, op 44 per dag. Het gaat dan om rapporten van cipiers, agenten, jeugdwerkers, maatschappelijk assistenten of attente burgers. Zij hebben verdachte zaken gehoord of raar gedrag opgemerkt, en spelen die info door. 

'Het gevaar voor copycatgedrag is er zeker. De menselijke psyche zit nu eenmaal zo in elkaar'
Paul Van Tigchelt, OCAD

Na de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel was het nog drukker, maar toch is OCAD-baas Paul Van Tigchelt op zijn hoede. "Hoe meer en hoe sneller de informatie tot hier geraakt, hoe liever", zegt hij. "We beoordelen alle rapporten zo snel mogelijk op hun geloofwaardigheid. Gelukkig vormen de meeste inlichtingen wel geen aanleiding om dreigingsniveau 4 af te kondigen. Maar je mag nooit een risico nemen. Eigenlijk is onze belangrijkste taak nu om de rust en de kalmte te bewaren."

Nulrisico bestaat niet

Van Tigchelt sluit een nieuwe aanslag niet uit. "Het gevaar voor copycatgedrag is er zeker. De menselijke psyche zit nu eenmaal zo in elkaar: labiele mensen hebben vaak niet veel nodig om tot de daad over te gaan." Een recente aanslag, zoals in Luik, kan dan een trigger zijn. 

Bij het OCAD leggen ze de link met het Verenigd Koninkrijk, dat vorig jaar een reeks aanslagen te verwerken kreeg. "Na de bomaanslagen in Londen bleef het daar jarenlang rustig, tot in 2017. Ineens waren er toen vier incidenten, terwijl ons land gespaard bleef. Waar zit dan het verschil? Wellicht speelt daar het copycatgedrag. Absolute veiligheid blijft nu eenmaal een absolute illusie." 

De veiligheidsdiensten en lokale besturen hebben steeds meer mensen in het vizier en werken steeds meer samen, maar een nulrisico bestaat niet. "Drie van de zes daders in het Verenigd Koninkrijk stonden op de radar van de inlichtingendiensten, en toch zijn die aanslagen kunnen gebeuren. Geen enkel land, ook het onze niet, kan elke extremist permanent schaduwen." Hij heeft dan ook geen spijt dat hij in januari het dreigingsniveau liet zakken van 3 naar 2.

Ons volledige weekendinterview met Van Tigchelt leest u hier (+)