Rijkste gemeente wil af van schoolbussen wegens … te duur

© mye

Omdat te weinig leerlingen ervan gebruikmaken, is het Latemse gemeentebestuur van plan om volgend schooljaar te stoppen met voor- en naschools busvervoer.

Erwin Mynsberghe

Dagelijks rijden in Sint-Martens-Latem twee bussen naar de twee gemeentescholen en naar Sancta-Maria en Sint-Jozef. “In de ochtend maken gemiddeld 12 leerlingen daarvan gebruik, ’s avonds gemiddeld 27 leerlingen”, becijfert schepen van Onderwijs Pieter Vanderheyden (Welzijn).

“In totaal gebruiken 75 leerlingen per schooljaar de bussen, van wie 42 als transfer voor de opvang en de muziekschool. Als we alle kosten in rekening brengen, is de financiële impact op jaarbasis 45.900 euro. Verdeeld over 75 leerlingen komt dat neer op 612 euro per leerling, of 255 euro per schooldag.”

En dat is te duur, vindt het bestuur. “Aangezien het gaat om de besteding van belastinggeld en het gebruik beperkt is, bekijkt het bestuur of dit kan worden stopgezet. De namiddagtransfer naar de opvang en de muziekschool blijft hoe dan ook behouden.”

Samen rijden

“Aan de directies van de scholen is gevraagd om bij de gebruikers na te gaan in hoeverre dit problemen zou veroorzaken. Eerstdaags wordt die feedback verwacht en kan een beslissing worden genomen. We zijn ervan overtuigd dat de impact van een stopzetting zeer beperkt zal zijn en dat bij problemen altijd een oplossing kan worden gevonden. Zoals leerlingen uit dezelfde buurt die samen rijden. Of een app die samen rijden promoot.”

Zal de afschaffing van de schoolbussen niet tot extra drukte aan de schoolpoort leiden, omdat meer kinderen moeten worden afgezet? Vanderheyden: “We zijn overtuigd van niet. Het aantal leerlingen verdeeld over vier scholen zal het verschil niet maken. Bovendien blijven we samen rijden promoten.”

Eigen openbaar vervoer

“Het college heeft ook een vooronderzoek gevoerd naar een intern gemeentelijk openbaar vervoerssysteem”, voegt burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanseele (Welzijn) eraan toe. “De bedoeling is op termijn alle inwoners te helpen met interne vervoersproblemen, dus daar kunnen schoolkinderen ook van genieten. Dit wordt een beter en breder alternatief voor het bestaande systeem.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen