Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Twintig doden bij explosie tijdens bijeenkomst Taliban-strijders en Afghaanse veiligheidsfunctionarissen

Er vielen zeker twintig doden en zestien gewondenBeeld AFP

Door een explosie zijn zaterdag ten minste twintig mensen om het leven gekomen tijdens een feestelijke bijeenkomst van ongewapende Taliban-strijders en Afghaanse veiligheidsfunctionarissen in de oostelijke provincie Nangarhar. Dat heeft de woordvoerder van de gouverneur bevestigd. Er zijn ook nog zeker zestien gewonden gevallen.

Onder de slachtoffers zijn behalve militairen ook burgers. Aanvankelijk bestond het vermoeden dat een raket in een Taliban-voertuig per ongeluk was ontploft. Volgens lokale autoriteiten ging het echter om een zelfmoordterrorist die zich in een auto opblies. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist. Nangarhar, dat grenst aan Pakistan, is de Afghaanse uitvalsbasis van Islamitische Staat. Ook zijn er opstandelingen van het Haqqani-netwerk, gelieerd aan de Taliban, actief.

Twintig doden bij explosie tijdens bijeenkomst Taliban-strijders en Afghaanse veiligheidsfunctionarissen
Beeld REUTERS

Driedaagse wapenstilstand

Het samenzijn in een park stond in het kader van de driedaagse wapenstilstand die de Taliban hebben afgekondigd aan het eind van de ramadan ter viering van het Suikerfeest. Dat verliep elders, onder meer in hoofdstad Kabul, vredig en enthousiast.

Voor de Afghaanse president Ashraf Ghani was dat reden in een toespraak tot het volk verlenging van het staakt-het-vuren aan te kondigen. Hij riep de Taliban op hetzelfde te doen.