Direct naar artikelinhoud
Reportage

Naaldhakken, cava en de nieuwste antitankgranaten: welkom op de wapenbeurs in Parijs

Bezoek in camouflagepak aan Eurosatery
Beeld BAS BOGAERTS

Hooggehakte hostessen met een glaasje cava als uithangbord voor raketafweersystemen en pantservoertuigen. Op Eurosatory, de internationale beurs voor oorlogsmateriaal, wordt alles uit de kast gehaald onder het motto ‘defensie en veiligheid.’ Alhoewel: "Honderd procent veilig ben je nooit", zegt een Chinese droneverkoper. "Of je moet je hele leven onder je bed blijven liggen."

Zowat de hele wereld is aanwezig op Eurosatory in Parijs. Ministers van Defensie uit 15 landen, politie- en ­veiligheidsdiensten van letterlijk hier tot in Tokio, delegaties uit Azerbeidzjan en Djibouti, grote kleppers als het Amerikaanse Lockheed Martin en beduidend minder grote kleppers als de man met de eieren.

Laatstgenoemde is een van de eersten die we ontmoeten te midden van de overvloed aan standhouders op dit salon. Grijnzend houdt hij een ei in de lucht: “Een echt exemplaar”, en laat het vallen op een wit, rond matje. Het ei blijft ongeschonden ­liggen. Het matje blijkt vervaardigd uit speciale siliconen en ander hoogtechnologisch materiaal waardoor het in hoge mate schokken kan opvangen, bedoeld voor de zittingen van voertuigen die op onstabiel terrein moeten rijden. “Zelfs als je het ei vanaf 60 meter hoogte laat vallen, gaat het nog niet stuk. Probleem is alleen dat je op die afstand meestal naast het matje gooit.”

Een potentiële klant bekijkt het interieur van een zwaar bewapend verkenningsvoertuig.Beeld BAS BOGAERTS

De nieuwste technologieën op het Parijse salon wisselen af met klassieke namen als Beretta en Glock. Militaire voertuigen in camouflagegroen en kakigeel staan zij aan zij met futuristisch ogende drones, glimmende vliegtuigbommen en raketlanceerders, aan elkaar geregen door jonge vrouwen in strakke pakjes en vlot gebekte ­verkopers in hemd en stropdas. Een ruimschoots overtreffende trap van het autosalon. Maar dan een stuk onheilspellender.

De internationale wapenverkoop is in de periode 2013-2017 met 10 procent toegenomen vergeleken met 2008-2012, schat het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). De wereldwijde militaire uitgaven stegen in 2017 tot 1.739 miljard dollar, 1,1 procent meer dan in 2016. Amerika blijft met een militaire ­factuur van 610 miljard dollar in 2017 nog altijd koploper. Ook qua internationale wapenhandel scoort de VS het hoogst, met een aandeel van 34 procent in de periode 2013-2017.

Voor alles wat bedoeld is om te vernietigen en te doden, is een tegenzet gevonden

De Amerikanen zijn dan ook overvloedig aanwezig op Eurosatory. Bij Lockheed Martin, producent van de F-35-straaljager, pakken ze uit met meterslange hit to kill-raketten, bedoeld om vliegtuigen en kruisraketten in de lucht te vernietigen. Er is ook een exemplaar dat zelfs doelwitten ­buiten de dampkring kan vermorzelen, zegt de verkoper uit Texas niet zonder trots.

Kleurrijke Servische artilleriegranaten.Beeld BAS BOGAERTS

Drones, drones, drones

Intussen is een delegatie van de Israëlische luchtmacht aan de stand gearriveerd. De groep mannen in uniform zondert zich af met een Lockheed-vertegenwoordiger, terwijl onze fotograaf ­priemende blikken krijgt van de Israëlische ­veiligheidsmensen die mee zijn.

Israël is net als de VS een grote speler op de beurs. Fabrikant Rafael toont op grote schermen hoe Iron Dome werkt, het Israëlische afweersysteem dat raketten onderschept en stevig wordt gesponsord door de VS. “Aan de grens met Gaza moet het snel gaan”, legt de salesman uit. “Als een raket vanuit Gaza wordt afgevuurd, hebben de inwoners van Israëlische grensdorpen tussen de 15 en 30 seconden om dekking te zoeken. Binnen die tijd moet het systeem de raket opsporen en uitschakelen. Onze raketten vliegen niet tegen het inkomende projectiel aan om het te laten exploderen; ze ontploffen als ze er heel dicht bij zijn, op een berekende afstand van de raketkop. Zo zijn we zeker dat de raketkop vernietigd wordt en niet op de grond terechtkomt.”

Iron Dome zou het meest effectieve raketafweersysteem ter wereld zijn.

Drones, drones, drones
Beeld BAS BOGAERTS

De hoeveelheid wapens en defensiesystemen op Eurosatory is zo overweldigend dat je onwillekeurig de indruk krijgt dat de wereld een helle-oord is waar iedereen elkaar naar het leven staat en ons voortbestaan enkel afhangt van hoogtechnologische beschermende oplossingen. Feit is dat er ook materiaal te vinden is waar de gewone mens voordeel van heeft. Op het vlak van antiterreur wordt gewerkt aan efficiëntere systemen om explosieven op te sporen en zien we lenzen die sneller verborgen wapens detecteren. Er is een hele afdeling voor cybercriminaliteit en databeveiliging, drie hallen verder krijgen we ma­teriaal voorgeschoteld om water te zuiveren en ons te beschermen tegen chemische aanvallen.

Pantserwagens in camouflagegroen staan zij aan zij met futuristisch ogende drones. Dit is de overtreffende trap van het Autosalon, maar dan een stuk onheilspellender

Technologie verandert de wereld en daarmee ook de oorlogsvoering. Drones nemen een steeds grotere plaats in. Om te verkennen, te zoeken, landsgrenzen te controleren en explosieven te droppen. We zien toestellen van het formaat van een sportvliegtuigje, maar dan onbemand en zonder ramen. Tegelijk worden er evenveel anti-dronesystemen ontwikkeld. Het is een fenomeen dat de hele beurs beheerst: voor alles wat bedoeld is om te vernietigen en te doden, is een oplossing gevonden om het tegen te houden.

De onbekende soldaat, in camouflagekleuren.Beeld BAS BOGAERTS

Ook prominent aanwezig: FN Herstal. Met een Belgische bar op het dak van de stand. Wanneer aan het eind van de dag het salon langzaam leegloopt, is het in de bar drummen geblazen. We ­ontmoeten vier inkopers van het Belgische leger, ze zijn hier om nieuwe militaire voertuigen te spotten en eventueel aan te kopen. Na de ­beslissing voor de aankoop van de Griffon en de Jaguar vorig jaar, zoeken ze nog twee gevechtsvoertuigen, voor de periode 2025-2030.

Asymmetrische oorlog

“We hebben jarenlang oorlog gevoerd in Afghanistan en Irak en de weerslag daarvan zie je op deze beurs”, zegt een officier. “Het ging om een asymmetrische oorlog, een strijd tussen ongelijke partijen waarbij de vijand niet-conventionele wapens gebruikt. In die periode zijn de Special Forces een steeds prominentere rol gaan spelen. Je ziet hier dan ook veel voertuigen die speciaal ontworpen zijn voor de Special Forces in een asymmetrische oorlog; open, lichte pantserwagens, erg wendbaar. Omdat de ontwikkeling van dergelijk materiaal vaak jaren duurt, is er op het salon nog niet veel te vinden dat aansluit op de huidige dreigingen en conflicten. Tegenwoordig ligt de focus vooral op het oosten. Nu de Russen hun spierballen laten rollen aan de grens, doet de NAVO hetzelfde. Er zijn momenteel grote militaire oefeningen bezig in Estland en Litouwen.

Hier is voor elk wat wils, van roze handvuurwapens tot zware machinegeweren.Beeld BAS BOGAERTS
Vier inkopers van het Belgische leger zoeken nog twee gevechtsvoertuigen voor de periode 2025-2030

“Dan hebben we het dus over een symmetrische oorlog tussen gelijke krachten, waarbij de een zich niet voor de ander verborgen houdt. Als gevolg daarvan worden er zware voertuigen ingezet. Het Amerikaanse leger heeft in 2017 als voorzorg gepantserde tanks en munitie in Zutendaal ondergebracht, mocht het mislopen met de Russen.”

Frankrijk en België zullen zich meer op de Sahellanden richten, weet de officier. “Onze ­land-macht koopt dezelfde voertuigen aan als Frank­rijk – er is een samenwerkingsverband. De huidige dreiging komt dus én van Russische kant én van terreurgroeperingen in de Sahel.”

De verkoop van wapentuig blijft booming business, zoveel is duidelijk na twee dagen Eurosa-tory. “Maar wat we ook uitvinden, honderd procent veilig zullen we nooit zijn,” zegt een Chinese droneverkoper. “Of je moet je hele leven onder je bed blijven liggen. En dan nog..”

De Zuid-Koreanen showen hun allergrootste artilleriestuk.Beeld BAS BOGAERTS
De nieuwste antitankwapens op een rij.Beeld BAS BOGAERTS
Gezellig theekransje bij de Britse stand van BAE Systems.Beeld BAS BOGAERTS
Veel namen van wapens verwijzen naar strijders uit het verleden, zoals dit Italiaanse antitankvoertuig Centauro.Beeld BAS BOGAERTS
De slogan van dit Amerikaanse aanvalsgeweer: ‘Eliminates all doubts’.Beeld BAS BOGAERTS
Asymmetrische oorlog
Beeld BAS BOGAERTS
Asymmetrische oorlog
Beeld BAS BOGAERTS