Videospeler inladen...

Gesolliciteerd in opdracht van VDAB? Minder kans om op gesprek te komen

Sollicitanten die naar bedrijven doorgestuurd worden door de VDAB maken minder kans op een sollicitatiegesprek. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de UGent. Werkgevers beschouwen hen automatisch als minder gemotiveerd, minder verstandig, minder sociaal en minder goed op te leiden.

Om werklozen te activeren, werkt de VDAB ook met sollicitatieopdrachten. Een werkzoekende is dan verplicht om op die vacatures te solliciteren. De VDAB checkt dat ook bij de werkgevers zodat de dienst werklozen ook kan bestraffen als ze geen moeite doen om een job te zoeken. 

Om de effectiviteit om dat systeem te testen stuurde doctoraatsstudente aan de UGent Eva Van Belle 5 fictieve profielen van kandidaten naar 205 rekruteerders. De kandidaten hadden de juiste kennis of capaciteiten om voor een job als baliebediende in aanmerking te komen. De bedrijven waren gewone bedrijven, interimkantoren of consultants die het voorbije jaar minstens 5 aanwervingen hadden gedaan. In sommige gevallen vermeldden de onderzoekers dat de kandidaten waren doorgestuurd door de VDAB. 

Minder motivatie: perceptie of realiteit?

De fictieve kandidaten die zogezegd werden doorverwezen door de VDAB bleken substantieel minder kans te maken op een jobgesprek dan kandidaten met dezelfde kenmerken. Dat argument bleek zelfs belangrijker te zijn dan het aantal maanden dat de kandidaat werkloos was geweest. Ook vrijwilligerswerk of het niveau van het diploma waren minder van tel.

Werkgevers zeggen kandidaten die worden doorverwezen te beschouwen als minder gemotiveerd, minder verstandig, minder sociaal en minder goed op te leiden.

Dat bedrijven vooroordelen hebben tegenover mensen die vanuit werkloosheid solliciteren, verwondert ons niet

Shaireen Aftab, woordvoerster VDAB

Van Belle zegt dat nu onderzocht moet worden of zulke doorverwezen kandidaten effectief minder gemotiveerd zijn - en dat de bedrijven dus handelen op basis eerdere ervaringen - of dat dat net helemaal niet het geval is - en er dus een pijnlijk perceptieprobleem heerst. "In het eerste geval moeten we ook nagaan of het systeem van doorverwijzing zelf niet leidt tot een lagere motivatie", zegt Van Belle. 

VDAB verbaasd

Bij de VDAB wordt wat verbaasd gereageerd op de resultaten. "Wij informeren werkzoekenden over vacatures", zegt woordvoerster Shaireen Aftab. "Maar een bedrijf hoeft helemaal niet te weten dat een sollicitant via ons solliciteert." 

Dat moet ook niet bij een 'sollicitatieopdracht' trouwens, al geeft Aftab toe dat de VDAB wel actief checkt bij de werkgevers of de kandidaat aan de opdracht heeft voldaan. Zo kunnen die dat wel te weten komen.

"Dat bedrijven vooroordelen hebben tegenover mensen die vanuit werkloosheid solliciteren, verwondert ons dan weer niet." 

Herbeluister hier het gesprek met onderzoekster Eva Van Belle van UGent in "De ochtend"

Meest gelezen