Direct naar artikelinhoud
Pinkpop

Foo Fighters op Pinkpop: de Foo-stivalwaarde van Dave Grohl

Foo Fighters op Pinkpop 2018. Dave Grohl was in z'n nopjes.Beeld Illias Teirlinck

Je moest al stekeblind zijn om zaterdagmiddag niet in de smiezen te krijgen wie de tweede festivaldag van Pinkpop zou afsluiten. In een zee van bandshirts bleek de helft tout foo, tout flamme voor Foo Fighters. Wij gingen op zoek naar de opmerkelijkste fans, die een verhaal kwijt wilden over hun favoriete song die Dave Grohl 's avonds zou (moeten) spelen.

Drie jaar geleden hadden ze er al moeten staan, de Foo Fighters. Maar helaas, pindakaas: frontman Dave Grohl brak daags voor het concert zijn been in Zweden en de belangrijkste headliner van dat jaar liet daarmee verstek gaan. Het publiek moest het doen met de dure eed dat de rockband later zou terugkeren. Zaterdag werd die belofte eindelijk ingelost. Wij polsten naar de Foo-furore op de wei, en bespraken de publieksfavorieten die de Amerikaanse rockers al dan niet speelden. Zo knap veel verschilde de set niet met die in het Sportpaleis. Voor dat verslag moet u hier wezen.

SashaBeeld Illias Teirlinck

Sasha (22) - ‘I Should’ve Known’

“Toen mijn opa een paar jaar geleden is overleden, was ik toevallig op reis. Daar heb ik me lang schuldig over gevoeld. Vandaar dat de titel nog een extra betekenis in zich draagt: "I should’ve known". Ik had het moeten weten. In die trieste periode heb ik heel vaak naar die song geluisterd. Het is een wat rustiger nummer in het repertoire van Foo Fighters, maar net daardoor komt de tekst zo goed uit."

"Of ik denk dat Dave de song gaat spelen vanavond? Nee. En dat hoeft ook helemaal niet. Misschien heb ik zelfs liéver van niet. Ik heb veel meer zin in een feestje, dus laat ze maar alle wilde rocksongs spelen."

HET VERDICT? Foo Fighters laten deze song inderdaad links liggen op Pinkpop. Maar voor een feestje tekenen ze wel. "I fucking love rock ’n roll music!," brult Grohl al vroeg op de avond, als de onstuitbare locomotief die een denderende rock-'n-rolltrein even graag op de rails houdt als de set doet ontsporen met publieksspelletjes en - helaas  - ellenlange solo's of een overbodig intermezzo met covers. Had Grohl immers niet net gepocht dat ze zeker 200 songs hadden, en ze die ook allemaal wilden spelen? Het voelde aan als een zwaktebod. Maar het werd dus wel dégelijk een feestje, als je ook af en toe met je vingers wilde draaien of een oogje wilde dichtknijpen.

ValeriaBeeld Illias Teirlinck

Valeria (35) - ‘Best of You’

"Nee, natùùrlijk ben ik niet helemaal uit Argentinië naar hier gevlogen om de Foo Fighters te zien spelen. Zot! Ik woon sinds twee en een half jaar in Amsterdam, en werk er in marketing. Voor alle duidelijkheid: ik ben niet naar Nederland verhuisd voor het prachtige weer (lacht)." 

"Je mag me inderdaad een fan noemen. Vorig jaar heb ik hen twee keer gezien. Eén keer op Lollapalooza in Berlijn en bij jullie op Rock Werchter. Ik hoop dat ik weer zo ver mogelijk vooraan kan staan. Ik ben niet zo groot, zie je. Maar ik heb ook geen zin om tegen de bareel vooraan te plakken, of iemand te moeten vragen om op zijn schouders te zitten. Ik wil dansen!"

“Een dramatisch achtergrondverhaal heeft mijn songkeuze niet. Maar het liedje geeft me altijd weer hoop. Ik krijg de kracht om door te zetten, om door te douwen tot ik krijg wat ik verdien of wat ik wil. 'Best of You' is een soort muzikale talisman, ja."

HET VERDICT? Vlak voor de encore is het zover. De groep wil nog één keer met een luide knal door de geluidsmuur gaan, en heeft onze hulp nodig. Zelfs als je geen fan zou zijn, liepen koude en warme rillingen over je ruggengraat wanneer een immens volkskoor de inmiddels schor geschreeuwde Dave Grohl naar de eindmeet helpt.

NiekBeeld Illias Teirlinck

Niek (18) - ‘Come Alive’

“De song begint terwijl Dave in de put zit, tot iemand hem helpt recht krabbelen zodat hij zich terug omhoog kan werken. In het harde stuk gaat het weer helemaal goed met hem. Dat vind ik nou zo mooi: die opbouw, ook muzikaal, waarin Foo Fighters een heel verhaal vertellen. De inhoud van de song komt me ook best bekend voor. Toen ik jonger was, zat ik nooit goed in de groep. Ik werd niet echt gepest, maar hoorde gewoon nergens bij. Toen heb ik mezelf steeds gepusht om socialer te zijn, en nu gaat het een stuk beter met me.”

"Ik hoop vooral dat hij 'The Pretender' spelen. Dat was het allereerste nummer dat ik ooit van hen hoorde. Ik heb die song nu al duizend keer gehoord, maar telkens herinner ik me weer hoeveel Foo Fighters voor me betekenen. Ze zijn natuurlijk al langer bezig, al sinds 1995. Ze zijn eigenlijk hartstikke oud, hè? Hun allereerste album heb ik eerlijk gezegd nooit volledig beluisterd, maar oudere songs als 'Everlong' vind ik wel prachtnummers."

"Ik hoop dat ik straks helemaal vooraan kan staan, en zijn aandacht kan trekken met mijn vlag. Ik weet het, het is best wel een zielig takje. Het shirt is vastgebonden met een touwtje dat ik vond op de grond. Maar het was het beste dat ik kon vinden. Mijn tweede doel vanavond: een handtekening krijgen van Dave." 

"Of ik stoned ben? Wàs het maar zo. Als ik had geweten dat je zo makkelijk wiet kon meesmokkelen op de camping, had ik het wel gedaan."

HET VERDICT? 'Come Alive' haalde de greatest hits-set van Foo Fighters niet. Maar 'The Pretender' was wel meteen één van de eerste hoogtepunten van het concert. Het nummer wordt opgerekt tot een kloeke tien minuten, maar de Led Zeppelin-invloeden komen daardoor nog beter uit de verf.

Brian en ChiaraBeeld Illias Teirlinck

Brian (18) en Chiara (18) ‘My Hero’

Brian: “Mijn favoriete song moet wel ‘My Hero’ zijn, omdat ik het zelf kan spelen op gitaar. Soms speel ik het speciaal voor haar, als serenade.”

Chiara: “Of Brian een betere versie speelt? (giechelt:) Euh, nee. Maar het valt wel mee. Maar ik heb het wel nog liever dat Brian voor me speelt dan Dave. En dat zeg ik niet alleen maar omdat hij me dit shirt heeft geleend (lacht)."

Brian: "Ik hou nog meer van ‘The Best of You’, omwille van de manier waarop Dave zingt. Hij lijkt ook gewoon een van de coolste mensen ter wereld, met wie je gewoon kan rondhangen en de beste tijd zal beleven. Foo Fighters live zien stond al lang op mijn bucketlist. We gaan hem vanavond voor het eerst op het podium zien. We zijn speciaal uit Duitsland de grens overgestoken om dit concert te kunnen zien. We verwachten er héél veel van."

HET VERDICT? "Ladies and gentlemen, let me tell you..." kruipt Dave Grohl op zijn soapbox. "Zeventwintig jaar geleden kwam ik voor het eerst op Pinkpop spelen, toen The Ramones mochten afsluiten (hij bedoelt Pukkelpop met Nirvana; gva).  Sindsdien is hier véél veranderd. Alles lijkt groter geworden. En toen moesten we nog 's ochtends spelen. Wie was er toen bij? Deze is voor al die ouwe motherfuckers! Zing allemaal met me mee!" Daarop zet de frontman het eerste couplet van 'My Hero' solo in, waarna een orgelstukje invalt en de song woest uit elkaar zal spatten. Op de eerste rij bespeurt Grohl een tenger ventje, dat helemaal uit zijn dak gaat. "Deze is voor jou, skinny motherfucker! Zing mee, little guy!"

Twitter bericht wordt geladen...

ElviraBeeld Illias Teirlinck

Elvira (31) - ‘The Pretender’

Elvira: “Niet echt heel origineel, natuurlijk. Maar als ik geen energie heb, of ergens echt geen zin in heb, zet ik die song loeihard op en kan ik de wereld weer aan. Maar een Foo Fighters-shirt heb ik dus niet, zoals je kan zien. Sorry! Ik was altijd een grote Nirvana-fan, zelfs al is Kurt Cobain voor mijn tijd gestorven. Ik raakte nadien enorm onder de indruk van Dave omdat hij zich van drummer kon ontwikkelen tot zanger, gitarist en songschrijver. Toen ben ik grote fan geworden."

"Straks ga ik weer helemaal vooraan staan. Gisteren stond ik er ook bij Pearl Jam. Ik heb de indruk dat mensen hier niet weten hoe gemakkelijk je helemaal naar de pit kan raken. Vanaf nu - we zijn nu zo’n vier op de middag - ga ik niets meer drinken, zodat ik niet ineens naar het toilet hoef te gaan.”

Oliver en DennisBeeld Illias Teirlinck

Oliver (48) en Dennis (15) - ‘Breakout’ en ‘Wheels’

Oliver: “We kwamen helemaal uit Duitsland om dit concert te kunnen zien. We staan al sinds elf uur deze ochtend paraat op de eerste rij. Zo’n grote fans zijn we. Hopelijk krijgen we straks geen honger, want hier staan we perfect voor het podium (lacht).”

“Mijn zoon was acht jaar oud, toen ik hem voor het eerst ‘Wheels’ liet beluisteren. Sindsdien zijn we allebei grote fans. ‘Best of You’ is mijn all time favourite. Waarom? “I find za muzik verry funny”. Maar ook ‘Breakout’ wil ik vanavond zien. Een politieke song, volgens mij. Maar vooral een gewéldig nummer. Ik ben niet zo’n politieke jongen.”

HET VERDICT? Dave Grohl beslist om "the skinny guy" die al een heel concert uit zijn dak gaat, op het podium te roepen. Daar is geen houden meer aan Mike, die een liefdesliedje toegezongen krijgt terwijl hij champagne uit de fles mag drinken. Het fraaie 'Wheels' doet zijn motor evenwel niet pruttelen, waarop Grohl hem nog een song langer laat blijven. 'Breakout' barst los als een explosie van gitaarlawaai, waarbij Mike zich achter de drumriser van Taylor Hawkins stelt en probeert mee te drummen. Zelfs ADHD-kampioen Grohl weet zich geen raad met Mike en stuurt hem achteraf grijnzend terug de wei op. Met de belofte: "We re gonna party with Mike tonight, motherfuckers! Party hàrd!"