Museum op Citroënsite wordt bijhuis Centre Pompidou

Het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst op de Citroënsite aan het kanaal in Brussel wordt een bijhuis van het Centre Pompidou in Parijs. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en museumvoorzitter Serge Lasvignes hebben daarover vanmiddag een akkoord ondertekend.

Het nieuwe museum zou ten laatste openen in 2020. De eerste tentoonstelling is wel al in 2018 gepland. Yves Goldstein, de voormalige kabinetschef van Vervoort, is door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aangesteld om de lijnen van het project uit te zetten. Het Centre Pompidou in Parijs zal een deel van zijn collectie naar Brussel overbrengen.

Het Brussels Gewest kocht eind vorig jaar de site aan om er onder meer een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst op te richten. Met het Centre Pompidou heeft het Brussels Gewest een wereldvermaarde partner gevonden om dat museum uit te bouwen. Het gaat om een van de meest vooraanstaande instellingen voor moderne en hedendaagse kunst met een collectie van 120.000 kunstwerken.

Serge Lasvignes, de voorzitter van het Centre Pompidou, benadrukte dat het enthousiasme groot is om in het project te stappen. Brussel is de hoofdstad van een buurland en heeft een rijke kunstscène, zo klinkt het. Bovendien is het een symbool van Europa, "dat vandaag nood heeft aan inhoud en baat kan hebben met een culturele dimensie". Ook de locatie vond hij verleidelijk en de referentie naar Citroën, een icoon van de Franse industrie, en de industriële architectuur trok hem aan.

Het Centre Pompidou zal niet enkel kunstwerken uitlenen aan het Brusselse museum, maar ook bijdrage aan de uitbouw van de collectie van het nieuwe museum en zijn kennis inzake programmatie en het werken met jongeren ter beschikking stellen. "Dit wordt geen pop-upmuseum zoals we elders doen. We zijn hier niet voor enkele jaren maar streven naar een langdurige samenwerking", verzekerde Lasvignes.

Rudi Vervoort kondigde ook aan dat de site ook de nieuwe thuishaven zal worden van de stichting CIVA, het Internationaal Centrum voor de Stad, de Architectuur en het Landschap, dat nu nog in Elsene gevestigd is. Recent trad ook het Sint-Lucasarchief toe tot het CIVA.

"Brussel zet zich zo internationaal op de kaart"

Yamila Idrissi, Vlaams Parlementslid voor SP.A in Brussel, juicht de beslissing toe. "Brussel haalt een culturele speler van wereldformaat binnen en zet zich zo internationaal op de kaart. Met deze keuze bewijst de Brusselse regering dat ze er een volwaardig museum met internationale uitstraling van wil maken."

"Bovendien wordt de discussie rond de collectievorming van het museum zo beslecht. Het Centre Pompidou heeft namelijk een collectie met meer dan 100.000 werken van onder anderen Kandinsky, Matisse, Picasso en Giacometti."

"Deze beslissing zal Brussel, en de kanaalzone in het bijzonder, een creatieve en culturele boost geven. Het zal zorgen voor tewerkstelling, voor een opwaardering van de buurt en ook mee helpen bouwen aan het imago van onze hoofdstad. Het toont dat we als Gewest wel degelijk kunnen meespelen op wereldniveau", zegt Idrissi.

Meest gelezen