Videospeler inladen...

Cipiers krijgen vandaag plan te zien over minimum­dienst­verlening: "Dit is een aanslag op het stakingsrecht"

Afgelopen vrijdag bereikte de federale regering een akkoord over minimum­dienst­verlening in de gevangenissen, vandaag wordt dat akkoord voorgelegd aan de vakbonden. Die zijn niet te spreken: "Een aanslag op een stakingsrecht", klinkt het. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verdedigt het plan in "De ochtend" op Radio 1: "Ons land heeft al verschillende malen kritiek gekregen van de Raad van Europa. De toestand in gevangenissen tijdens een staking lijkt op foltering."

Als er gestaakt wordt in de gevangenissen, komt de politie de belangrijkste taken overnemen van de cipiers samen met directieleden van de gevangenis en vrijwilligers uit de welzijnssector. Maar op dergelijke dagen kunnen gevangenen bijvoorbeeld niet uit hun cel voor een wandeling, kunnen ze zich vaak niet wassen en is ook de voedselbedeling verstoord. "Mensonterend", oordeelde de Raad van Europa hierover.

Daarom komt minister van Justitie Koen Geens nu met een plan dat een minimum­dienst­verlening oplegt in de gevangenis. "72 uur voor een staking moet de vakbond ons laten weten wie werkwillig is. 48 uur voor de staking moeten ze ervoor zorgen dat er genoeg vrijwilligers zijn om een minimale dienstverlening te voorzien. Gebeurt dat niet, dan kan de gouverneur mensen opvorderen om te komen werken", verduidelijk Geens in "De ochtend" op Radio 1.

Per gevangenis moet er een plan komen dat bepaalt hoeveel penitentiair beambten er nodig zijn per dag.

Vakbonden niet te spreken

"Dit is een van de zwaarste aanslagen op de vakbond die we de laatste tijd hebben meegemaakt", zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond. "Het gevangenispersoneel staat 537.000 dagen verlof achter. Er is niet genoeg personeel en er gebeurt te weinig om radicalisering aan te pakken."

Volgens de vakbond zou Geens beter die problemen eerst oplossen, vooraleer hij het stakingsrecht van de vakbonden aantast. De bonden plannen ook acties tegen de minimumdienstverlening.

"Ik ben met al die problemen bezig en de vakbond weet dat", reageert Geens op de kritiek.

Het plan over de minimumdienstverlening moet nog getoetst worden bij de Raad van State en daarna goedgekeurd worden in het parlement. Geens hoopt volgend jaar met de minimumdienstverlening van start te kunnen gaan.

Meest gelezen