Eerste Zeeuwse mosselen van het jaar komen uit Duitsland

© rr

De officiële start van het mosselseizoen is nog niet in zicht, maar vandaag rollen toch al de eerste truckladingen met de lekkere schelpdiertjes over de grens. Vanuit het Duitse eiland Sylt bevoorraden broers Adriaan en Simon Leuschel Belgische restaurants, groothandels en viswinkels met hun Nieuwe, maar ook Zeeuwse mosselen.

Johan Van Baelen

“Ik zit al heel mijn leven in het vak”, zegt Piet Devriendt van het Blankenbergse restaurant Oesterput, “maar mossels met 30% visvleesgehalte heb ik op 15 juni nog nooit gezien. En dan hebben ze nog de juiste kleur en een goddelijke smaak. Veel beter dan de hangcultuurmosselen.” Adriaan Leuschel grijnst. De risico’s die hij en zijn broer de voorbije winter namen, zijn het waard gebleken. “In Nederland zijn de mosselen nog lang niet klaar, ze denken zelfs pas einde juli of nog later te kunnen starten. Wij kunnen daaraan verhelpen, we leveren aan zowat alle handelaars in Yerseke. Omdat we zulke grote mosselen leveren, kunnen zij het seizoen nu al starten.”

© rr

Nieuwe mosselen uit Sylt

Simon en Adriaan Leuschel leveren de schelpdieren in bigbags aan de handelaars in Yerseke. “Deze lading vertrekt uit Sylt en komt morgenvroeg in Yerseke aan. Daar worden ze verwaterd, bewerkt en verpakt. Het Nederlands hooggerechtshof heeft bepaald dat je na die verwatering en behandeling mag spreken van Zeeuwse mosselen.”

“Om alle discussie te vermijden houden wij het op Nieuwe mosselen en op onze verpakking staat dat ze komen uit het Duitse wad”, zegt Adriaan. De zes trucks die elk 22 ton mosselen naar Zeeuws-Vlaanderen brengen, zijn pas bestickerd met een luchtfoto van het eiland Sylt, een pot mosselen en de tekst Original Sylter Muscheln, Nationalpark Wattenmeer (Authentieke Syltse mosselen uit het natuurpark Waddenzee, red.).

© rr

“Deze mosselen zijn haast alle bestemd voor de Belgische markt”, zegt Simon Leuschel. “We hebben samen met de Duitse kwekers 20 miljoen ton beschikbaar. En de Belgen zijn fijnproevers, bij hen moet je niet afkomen met kleine mosselen. Daarom kan een seizoen pas starten als er tussen 25 en 27% visgewicht in de mossel zit. Met minder durf ik in België niet afkomen.”

© rr

Maar goed, nu is er al 30%. “Dat klopt en als je ze eet, krijg je de indruk dat er 35% in zit”, zegt een enthousiaste Piet Devriendt van restaurant de Oesterput.

Dat komt omdat Adriaan en Simon het risico hebben genomen om hun tweejarige mosselen een extra jaar te laten liggen. Normaal worden mosselen geoogst als ze twee jaar zijn. Wij lieten ze verder groeien. Daardoor hebben we één mager seizoen gehad. Maar nu oogsten we al enkele jaren driejarige ‘mossels’. Die zijn groter en smakelijker. Het risico op vernietiging van het perceel door stormen is dan wel groter, maar het resultaat is super.”

Ongewisse seizoenstart

Dat alles staat in schril contrast met de aanvoer uit Zeeuwse wateren, waar ze nog niet weten hoe de mosselen eruit gaan zien. “We houden deze week onze eerste bemonstering”, zegt Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. “We zijn nog in het ongewisse over de start van het seizoen. Woensdag zullen de afdelingen Handel en Kweek een beter zicht op de zaak hebben. Maar sedert 23 mei bieden we al wel hangcultuurmosselen aan.” Of ze mikken op een seizoenstart in de eerste week van juli? “Daar durf ik niets over te zeggen.”

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer