Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Ryanair pleit voor strengere alcoholrestricties op luchthavens

Archiefbeeld.Beeld REUTERS

Als het van vliegtuigmaatschappij Ryanair afhangt, mogen passagiers voortaan niet meer dan twee alcoholische drankjes drinken op luchthavens. Luchthavens zouden daar zelf voor moeten zorgen. Dat voorstel doet de maatschappij na een zoveelste geval van overlast door alcohol op een van haar vluchten, zo bericht de BBC.

Een vlucht van Dublin naar Ibiza afgelopen zaterdag was de druppel die de emmer deed overlopen voor Ryanair. Voor de zoveelste keer moest een vlucht een tussenlanding maken (in Parijs) om drie dronken passagiers die amok maakten, van de vlucht te zetten.

De Ierse luchtvaartmaatschappij, gekend om zijn korte en goedkope vluchten uit Europa, pleit er nu voor om de verkoop van alcohol op luchthavens aan banden te leggen op luchthavens. Zelf verkoopt de maatschappij ook nog alcohol aan boord van vliegtuigen, al geeft ze aan dat dat weinig gebeurt doordat ze vooral korte afstanden bedient.

Geen alcohol voor 10 uur 's morgens

Concreet stelt Ryanair voor om voor tien uur 's ochtends geen alcohol te verkopen en passagiers maximum twee drankjes voor te schotelen. "Het is noodzakelijk voor luchthavens om preventieve maatregelen te introduceren die excessief drankgebruik en de problemen die het creëert in te tomen, in plaats van passagiers toe te laten overmatig te drinken", zo klinkt het bij Ryanair. "Het is absoluut oneerlijk dat luchthavens kunnen profiteren van de ongelimiteerde verkoop van alcohol aan passagiers en het aan luchtvaartmaatschappijen overlaten om de gevolgen voor de veiligheid op te vangen."

'Het is absoluut oneerlijk dat luchthavens kunnen profiteren van de ongelimiteerde verkoop van alcohol aan passagiers en het aan luchtvaartmaatschappijen overlaten om de gevolgen voor de veiligheid op te vangen'
Woordvoerder Ryanair

De luchthaven van Dublin, waar de vlucht van afgelopen zaterdag vertrok, vindt dat de voorstellen van Ryanair te ver gaan: "Die zouden alle passagiers raken, terwijl het slechts om het gedrag van een heel, heel kleine groep passagiers gaat", reageert de luchthaven bij de BBC.