Direct naar artikelinhoud
Energiebeleid

Kosten Vlaams energiebeleid: gezinnen dragen zwaarste last

Het Antwerpse havengebied. Febeliec-topman Peter Claes over de bijdrage van grote industriële bedrijven: "36 eurocent per megawattuur lijkt misschien niet veel, maar voor bedrijven met een jaarlijks verbruik tot 100.000 megawattuur loopt de rekening snel op."Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

In verhouding draagt een gezin 150 keer meer bij voor het Vlaamse groenestroombeleid dan een groot bedrijf. Dat leren cijfers waar het Vlaamse ABVV de hand op legde. "Is het correct dat gezinnen hiervoor opdraaien?", vraagt de vakbond zich af.

Ruim de helft van de stroomfactuur bestaat vandaag uit een mix van btw, heffingen, bijdragen en 'openbare dienstverplichtingen'. Die dienstverplichtingen dienen onder meer om een deel van het Vlaamse groenestroombeleid en het energiearmoedebeleid te bekostigen. 

"Tot dusver waren hier geen cijfers over bekend, maar in een nota van de regering duiken ze nu wel op", zegt Hendrik Van Poele, de woordvoerder van het Vlaamse ABVV. "De conclusie is dat vooral gezinnen opdraaien voor deze kosten."

De cijfers leren dat laagspanningsgebruikers – hoofdzakelijk de gezinnen – per megawattuur stroom die ze verbruiken gemiddeld 53,83 euro aan dienstverplichtingen betalen. De middelspanningsgebruikers – de kmo's – betalen voor diezelfde hoeveelheid stroom 5,95 euro. En de hoogspanningsgebruikers – grote industriële bedrijven – moeten per megawattuur 0,36 euro betalen. Dit betekent dat een gezin verhoudingsgewijs tot 150 keer meer bijdraagt aan het Vlaamse energiebeleid dan een industrieel bedrijf.

Lager verbruik

Tegelijk ligt het verbruik van een gezin wel een stuk lager. Een doorsneegezin consumeert 3,5 megawattuur per jaar en betaalt zo 188 euro aan dienstverplichtingen. Een kmo met een gemiddeld verbruik van 49 megawattuur betaalt elk jaar 292 euro. Het verbruik van grote bedrijven schommelt sterk, maar kan jaarlijks oplopen tot 100.000 megawattuur volgens Febeliec, de koepelorganisatie van de grootverbruikers van energie in ons land. De bijbehorende rekening bedraagt dan ongeveer 36.000 euro.

Het socialistische ABVV vraagt dat de politiek het debat opent over een eerlijkere verdeling van de lasten. Van Poele: "Het is goed dat er eindelijk duidelijkheid is over de kosten voor de gebruikers. Maar moeten gezinnen zo zwaar belast worden? Daar moeten we over nadenken."

'We blijven in elk geval waken over de energiefactuur van zowel burgers als bedrijven. Energie, en zeker propere energie, moet betaalbaar zijn voor iedereen'
Bart Tommelein (Open Vld), Vlaams energieminister

Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) onderstreept dat de Vlaamse bedrijven concurrentieel moeten blijven tegenover het buitenland. "Naast de dienstverplichtingen betalen bedrijven nog heel wat andere tarieven via hun energiefactuur", nuanceert de liberaal. "Een bedrijf op hoogspanning betaalt bijvoorbeeld 2.100 keer zoveel energieheffing als een gezin." 

Tommelein geeft wel toe dat in het verleden te veel kosten van het Vlaams energiebeleid in de stroomfactuur werden gestopt. "Sommige kosten zouden we beter via de algemene middelen innen of vervangen door taksen op vervuilende technologieën. We blijven in elk geval waken over de energiefactuur van zowel burgers als bedrijven. Energie, en zeker propere energie, moet betaalbaar zijn voor iedereen."

Slagkracht industrie

Febeliec benadrukt dat de kosten naar de industrie doorschuiven geen optie is. "36 eurocent per megawattuur lijkt misschien niet veel, maar voor de bedrijven met een jaarlijks verbruik tot 100.000 megawattuur loopt de rekening snel op", reageert topman Peter Claes. "Als je hun lasten straks opeens verhoogt, ondergraaf je de slagkracht van je eigen industrie. In Duitsland zijn bedrijven helemaal vrijgesteld van de groenestroomkosten. Heel extreem gesteld: als we niet oppassen, zorgen we ervoor dat gezinnen wel een goedkope stroomfactuur hebben, maar geen jobs."

'Heel extreem gesteld: als we niet oppassen, zorgen we ervoor dat gezinnen wel een goedkope stroomfactuur hebben, maar geen jobs'
Peter Claes, topman Febeliec