Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Macron spelt tiener de les: "Noem me 'meneer de president'"

De Franse president Macron was niet opgezet met de begroeting van de tiener.Beeld rv

Frans president Emmanuel Macron heeft gisteren een tiener op zijn plaats gezet omdat die hem 'Manu' had genoemd. Niet opgezet met het gebruik van zijn bijnaam tijdens een officiële gelegenheid, diende Macron de jongeman van antwoord.

Macron woonde gisteren een herdenking bij aan het fort Mont-Valérien, nabij Parijs, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot aantal mensen geëxecuteerd werd door de Duitsers. Een groepje tieners had hem daar opgewacht. 

Een van de jongeren, die gefilmd werd door de Franse tv-zender LCI, begon 'De Internationale' te zingen toen Macron het groepje naderde. Daarna vroeg hij aan de president: "Ça va, Manu?" 

"Neen, neen, je bent hier op een officiële ceremonie", antwoordde Macron. "Je moet je op de juiste manier gedragen. Je kunt je gedragen als een dwaas, maar vandaag zingen we de 'Marseillaise' en de 'Chant des Partisans'. Je spreekt me aan als 'meneer de president' of 'meneer'."

'Neen, neen, je ben hier op een officiële ceremonie. Je kunt je gedragen als een dwaas, maar je spreekt me aan als 'meneer de president' of 'meneer''
Emmanuel Macron, president Frankrijk

De jongen excuseerde zich meteen, maar Macron ging verder: "Je moet dingen op de juiste manier aanpakken. Als je op een dag een revolutie wil leiden, moet je eerst een diploma halen en leren hoe je eten op tafel zet."

Het is niet de eerste keer dat Macron gefilmd wordt terwijl hij mensen de les spelt. Tijdens zijn presidentscampagne had een stakende arbeider hem vorig jaar beschuldigd een 'man in een pak' te zijn. "De beste manier om een kostuum te kunnen kopen, is een job te hebben", had Macron geantwoord.