Direct naar artikelinhoud
Eenzaamheid

Eenzaamheid is hip in Japan

Eenzaamheid is hip in Japan
Beeld Getty Images

Er zijn zoveel eenzamen in Japan dat je er zelfs familieleden kunt huren. Maar vandaag ontstaat een nieuw cultureel genre van films, soaps en boeken die eenzaamheid verheerlijken als ‘bevrijdend’.

Een ongetrouwde zakenman die het land doorkruist op zoek naar werk en die tegen zichzelf spreekt wanneer hij op restaurant eet. Het lijkt geen topscenario, mar toch is de Japanse soap De eenzame fijnproever aan zijn zevende seizoen toe. 

Toeval lijkt de tv-hit niet te zijn, zo schrijft de Japan-correspondent van de Britse zakenkrant Financial Times. Nog meer dan in ook veel westerse landen, vereenzamen Japanners. Vooral de vergrijzing en de bedrijfscultuur die eist dat je werkelijk alles opoffert voor het werk dragen daartoe bij. Vorig jaar stierven naar schatting 45.000 Japanners zonder dat iemand het had gemerkt en twee keer zoveel mensen als dertig jaar geleden leven vandaag alleen. 

Uitputtend

Maar vandaag bloeit een nieuw cultureel genre dat eenzaamheid niet als een meelijwekkend gezondheidsrisico ziet, maar als een verrijkende en bevrijdende ervaring. Zo is er de bestseller Advies door de eenzamen, van auteur Hiroyuki Itsuki. “De reden waarom ik me vervuld voel, is dat ik niet meer bang ben van de eenzaamheid", zegt hij. Nog een verkoopsucces  is Akiko Shimoju’s Eenzaamheid van de bovenste plank. Vele andere boeken geven kritiek op 'het verstikkende gezin' en waarschuwen dat proberen graag gezien te worden door anderen 'vooral uitputtend is.'

Vandaag bloeit een nieuw cultureel genre dat eenzaamheid niet als meelijwekkend ziet, maar als een verrijkende en bevrijdende ervaring

Hoewel er ook nog boeken zijn die de gevaren van eenzaamheid beschrijven, blijkt het 'pro-eenzaamheidsgenre', met titels als De kracht om van eenzaamheid te genieten, het veel beter te doen. Tegenstanders vinden dat cynisch. Maar, zo zeggen degenen die eenzaamheid gaan verheerlijken: zo lang er geen echte maatschappelijke oplossingen zijn, is dit troost.