Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Op 30 juni massabetoging in Washington tegen gekooide kinderen

Tientallen kinderen zijn in kooien opgesloten aan de grens tussen de VS en Mexico.Beeld AFP

Op zaterdag 30 juni zal in Washington DC een grootse betoging plaatsvinden tegen Trumps migratiebeleid waarbij aan de Amerikaans-Mexicaanse grens duizenden kinderen van hun ouders gescheiden worden en kinderen in kooien worden opgesloten.

De betoging wordt georganiseerd door de Women’s March-beweging die vorig jaar over de hele VS en ook wereldwijd protestmarsen organiseerde tegen de toen net verkozen president Donald Trump. Een mars op Washington bracht toen een half miljoen mensen op de been.

Het ziet ernaar uit dat ook het zogenaamde ‘Family separation protest’ honderdduizenden betogers naar Washington zal brengen. De verontwaardiging over de scheiding van zeker 2.000 kinderen van hun ouders en de detentie van tientallen kinderen in kooien, is immens. Niet enkel Trump-tegenstanders zijn furieus, ook tal van evangelische kerken die traditiegetrouw nauw bij de Republikeinse partij aanleunen, veroordelen het beleid. Ook alle nog levende voormalige first lady's, onder wie Laura Bush, verklaarden dat de familiescheiding “hun hart breekt”.

Lees ook:

Wat voor Bush en Obama te ver ging, is voor Trump dé manier om immigranten af te schrikken

Kritiek op Trump zwelt aan na uitlekken van schokkende geluidsopname van opgesloten kinderen

Ondertussen heeft ook Mexico, het zuidelijke buurland van de Verenigde Staten, gereageerd. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray noemt het optreden van de Amerikaanse overheid tegen illegale migrantengezinnen "wreed en onmenselijk". Hij hoopt dat de regering van president Donald Trump de maatregel om kinderen van hun ouders te scheiden snel herziet.

"In naam van de Mexicaanse regering en het Mexicaanse volk wil ik categoriek en nadrukkelijk deze wrede en onmenselijke politiek veroordelen", zei de minister. "We roepen de Amerikaanse regering tot op het hoogste niveau op om dit beleid te herzien en prioriteit te geven aan het welzijn en aan de rechten van kleine jongens en meisjes".

Trump geeft geen kik

Trump zelf blijft ondertussen onvermoeibaar zijn mantra herhalen dat "de Democraten het probleem zijn". Dat laat de Amerikaanse president weten via Twitter. Hij is schijnbaar niet vatbaar voor de felle kritiek aan zijn adres en blijft volhouden dat "nu de beste mogelijkheid is voor het Amerikaanse Congress om deze ridicule en overbodige wetten over immigratie te veranderen".

Trump gaat daarbij voorbij aan het feit dat geen enkele wet de scheiding van kinderen en ouders voorschrijft: dat is een expliciete beleidskeuze van zijn eigen minister van Binnenlandse Zaken Jeff Sessions.

Twitter bericht wordt geladen...

Belgische politiek

Ook in ons land sijpelen de eerste verontwaardigde reacties op de scheiding van kinderen van hun ouders. Groen-voorzitster Meyrem Almaci vindt dat ons land hier op moet reageren: "Ons land mag hier niet over zwijgen. Groen vraagt dat de Belgische regering deze praktijken met klem veroordeelt. In de VN-Mensenrechtenraad, waar het tot eind dit jaar deel van uitmaakt, moet België een resolutie indienen om de schendingen van de kinderrechten in de VS te onderzoeken."

Groen roept minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op om de Amerikaanse ambassadeur op het matje te roepen. Sp.a-voorzitter John Crombez sluit zich daar op Twitter bij aan en noemt het "verwerpelijk". Ook CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri noemt de praktijken "immoreel en verwerpelijk".

Reynders' woordvoerder laat weten dat ons land "pleit overal in de wereld voor de bescherming en het welzijn van kinderen. De kabinetschef van de minister zal binnenkort een ontmoeting hebben met de Amerikaanse zaakgelastigde in ons land. En ze zal dit met de Amerikaanse vertegenwoordiger bespreken."

Kinderen in een opvangcentrum van de Customs & Border Protection (CPB) in McAllen, Texas.Beeld ASSOCIATED PRESS