Minister Van Overtveldt: “Ik ben het beu!”

© BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is de kritiek op zijn persoon en zijn werk in de federale regering beu. “J’en ai marre”, schrijft hij donderdag in een open brief.

wim verhaert

“De minister van Financiën kan niet tellen. Hij moet zijn huiswerk maken. Zijn cijfers kloppen niet.” Dat is volgens Van Overtveldt zowat het mantra van de afgelopen dagen over de begroting. “De minister van Financiën als verpersoonlijking van de budgettaire ontsporing. J’en ai marre. Ik heb daar genoeg van.”

“Want, de cijfers kloppen inderdaad niet. Dat zeg ik nu al twee jaar”, aldus de minister van Financiën. “Net daarom heb ik wél mijn huiswerk gemaakt. Ik heb mijn administratie gevraagd om een grondige analyse te maken van hoe de inkomsten geraamd worden.”

En wat blijkt: daar zit volgens Van Overtveldt een systemische fout in. “Al jarenlang worden de inkomsten serieus overschat. Mijn collega’s die ook in de vorige regering zaten weten dat zeer goed”, zucht de N-VA’er.

Volgens Van Overtveldt zijn er drie mogelijkheden:

a) Doen alsof er niets aan de hand is, verder werken met verkeerde ramingen, en telkens opnieuw de minister van Financiën de schuld geven.

b) Het gat dat veroorzaakt wordt door die fout elke keer opnieuw opvullen met nieuwe belastingen.

c) Eindelijk de moed hebben om de cijfers aan te passen aan de realiteit. Zodat we vóór, en niet achter de feiten lopen.

“Ik heb mijn job gedaan en aangetoond waar het probleem zit en hoe het opgelost kan worden. Optie C -een correctie op de ramingen van de inkomsten- is de enige juiste oplossing. Een regering die bakens verzet met broodnodige socio-economische hervormingen kan zich geen budgettaire illusies veroorloven”, besluit de minister van Financiën.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen