Direct naar artikelinhoud
Economie

Ontmoeting tussen Ryanair en vakbonden draaide uit op een "fiasco"

Beeld ter illustratie.Beeld REUTERS

Een geplande ontmoeting tussen de directie van Ryanair en de christelijke bediendebonden LBC en CNE in Dublin is vandaag niet doorgegaan. De bonden wilden de gesprekken over het personeel van Ryanair en de onderaannemers samen voeren, de directie niet. Aangezien daarover geen akkoord werd gevonden, kwam er helemaal geen ontmoeting.

"We wilden een globaal gesprek over het personeel van Ryanair en dat van twee onderaannemers, Crewlink en Workforce, maar de directie wilde enkel over de drie bedrijven apart praten. We wilden de gesprekken over de die bedrijven niet splitsen, en dus was er geen ontmoeting", zegt Yves Lambot van CNE. 

Eind april hadden CNE en LBC en een vijftal andere Europese vakbonden een ultimatum gesteld aan de Ierse lagekostenmaatschappij om de lokale wetgevingen te erkennen. Ze dreigden met een staking als Ryanair tegen 30 juni niet is ingegaan op de eisen. Ze pleitten ook voor een gelijke behandeling van het personeel dat via Ryanair, Workforce of Crewlink met een Iers statuut aan de slag is. Na dat ultimatum had Ryanair de bonden uitgenodigd naar de hoofdzetel in Dublin.

Maar er was dus geen ontmoeting, zegt ook Paul Buekenhout van LBC. Volgens hem zal er de komende dagen op op Europees vakbondsniveau bekeken worden wat de volgende stappen zullen zijn. Volgens Lambot zijn er momenteel geen stakingsacties voorzien voor de zomer.

Volgens de Ierse pilotenvakbond IALPA dreigen er in de zomer wel stakingsacties aan te zitten komen. De vakbond riep de leden op te stemmen over vakbondsacties. Binnen twee weken moet hierover duidelijkheid zijn. De Ierse piloten vragen een nieuw systeem voor onder meer overplaatsingen, promoties en vakanties.

Ryanair heeft de voorbije periode reeds enkele vakbonden erkend. Voorheen was het bedrijf hier steeds tegen gekant.