© Tom Palmaers

Politiehond en extra agenten moeten campusbuurt vannacht beveiligen

De politie Limburg Regio Hoofdstad zet de komende nacht grotere middelen dan anders in om de leefbaarheid in de Diepenbeekse studentenbuurt te bevorderen. Vanavond staat daar immers weer een grote studentenfuif ‘The battle of the sexes’ van Carpe Diem op de agenda. Voor die fuif in zaal Fitlink zijn nu al meer dan duizend kaartjes verkocht.

Dirk Jacobs

Met de maatregelen willen burgemeester Hermans en de politiemensen voorkomen dat de sfeer tussen de buurtbewoners in de campusbuurt en de studenten zelf totaal verziekt geraakt. Met een politiehond en de inzet van enkele extra manschappen hoopt korpschef Pirard de vrede te kunnen bewaren. Voor de feestbegeleiders is het nog te vroeg. Zij starten hun opleiding pas binnen enkele weken en worden pas na Nieuwjaar echt aan het werk gezet.

“We willen alleszins voorkomen dat de toestanden van afgelopen week zich herhalen”, zegt burgemeester Patrick Hermans. “Daarom heb ik aangedrongen bij de korpschef om toch, zolang er geen feestbegeleiders zijn, extra aandacht voor de campusbuurt te hebben, zeker wanneer er grotere fuiven geagendeerd staan.”

Oorlogsgebied

“Op zich verandert er niet zo veel”, geeft korpschef Philip Pirard aan. “We sturen één extra ploeg naar Diepenbeek plus een team met een politiehond. Dat schrikt immers altijd af. Daarnaast hebben we aan de interventieploegen opdracht gegeven om, wanneer er elders in de zone zich geen calamiteiten voordoen, richting Diepenbeek te rijden. We gaan er geen versterkte burcht van maken en ook geen oorlogsgebied, verre van. Maar we willen de studenten duidelijk maken dat zij dezelfde rechten, maar ook plichten hebben dan elke andere burger.”

Vraag is of jullie dan ook harder gaan optreden, een klacht van de buurtbewoners die het allemaal nogal ‘braafjes’ vonden vorige week. “We gaan inderdaad de schroef iets aanvijzen”, geeft korpschef Pirard aan. “Maar tegelijk moeten we ook beseffen dat dit het begin van het academiejaar is, waarin traditioneel de nieuwkomers zich nog moeten settelen in de buurt en waarin ook heel veel bezoekers vanuit andere studentensteden naar Diepenbeek afzakken omdat ze weten dat hier altijd flinke ambiance is. Wat ons betreft is dat geen probleem maar dan moeten die ‘gasten’ ook beseffen dat er hier ook regels bestaan en dat de buren ook recht hebben op nachtrust. Wie iets vernielt of wie echt over de schreef gaat met lawaai te maken, die gaan we aanpakken. Maar tegelijk gaan we er ook voor zorgen dat de studentensfeer nog altijd studentikoos kan zijn. De kleine groep ambrasmakers, die moet er gewoon uit.”

De buren zijn tevreden maar blijven tegelijk op hun hoede. “Wij geven alle kansen aan de maatregelen die men neemt”, zegt buurtbewoner Patrick Surinx. “Als die niet volstaan, dan moet de politie gewoon optreden, zo simpel ligt dat. En voor de rest hopen wij op een rustigere nacht dan die van vorige donderdag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer