© *

Jeroen Meus reageert op voedingsgekte: "Wat is er nu mis met een boterham?"

Nu eens mogen we geen aardappelen meer, de volgende dag wordt de boterham verguisd. Maar wie zich van al die gezondheids-en dieethypes liever niets aantrekt, is bij Jeroen Meus aan het goede adres. De televisiekok pleit in zijn nieuwe kookboek voor meer gezond verstand. "Natuurlijk eten we wel eens frieten op vrijdag. Maar zaterdag niet, dat bedoel ik met gezond verstand", legt hij uit in het Radio 1-programma 'De Bende Van Annemie'.

tib

Hij is niet superslank, geeft Jeroen Meus toe aan radiopresentatrice Annemie Peeters. "Ik ben er voor mezelf wel mee bezig, maar ik wil ook kunnen blijven genieten. Ik kan mezelf bijvoorbeeld verplichten om twee weken geen alcohol te drinken, dat lukt perfect en dan vliegen de kilo's er af. Maar ik wil wel 's ochtends een boterham eten".

"Ik ben een kok, ik ben opgeleid om hetgeen wij maken, zo lekker mogelijk klaar te maken. Dat is wat ik doe, ik heb geen eetleer gestudeerd. Ik vind dat we gewoon ons gezond verstand moeten gebruiken. Ik vind het goed dat mensen met eten en gezondheid bezig zijn, maar ik hou niet van de religie".

"Mijn gootmoeder is 92. Wat denk je dat ze haar hele leven gegeten heeft, quinoa?"

Iedereen mag eten wat hij wil, vindt Meus, die voor een evenwicht pleit. "Vrijdag ben ik al eens moe en mijn vrouw ook en dan gaan we naar het frietkot. Maar zaterdag niet, dan ga ik in mijn moestuin en maak ik een maaltijdsoep met groenten, en dat eet mijn zoontje ook. Dat bedoel ik met gezond verstand. Mijn grootmoeder is 92 jaar en die pakt mijn zoon nog op en smijt hem in de lucht. Wat denk je dat zij haar hele leven gegeten heeft, quinoa? Nee, ze eet gewoon gezond, elke dag groentensoep, maar dat patatje is er wel bij. Ik juich de gezondheidshype enerzijds toe, maar ik wil ook niet het gevoel krijgen dat ik ziek ben. Ik moet juist niets, ik moet gelukkig zijn en ik haal veel geluk uit eten en eetmomenten en eetherinneringen. Wij aten op zondag videe met puree of kip met frieten. Dat moet blijven bestaan".

Ook wat de opvoeding van zijn zoontje betreft, vertrouwt Meus op zijn buikgevoel. "Op school drinken ze water en eten ze elke dag een stuk fruit en 's middags zijn er boterhammen. Wat is er in godsnaam mis met boterhammen? Georges is vier en toen hij klein was, kon ik hem alles geven, zelfs truffel of ansjovis en olijf. Nu is dat wat veranderd, maar als ik een stoofpotje maak met alleen groenten en kikkererwten, gaat dat ook binnen. Dan zitten we een uurtje langer aan tafel en moet ik misschien de iPad eens bovenhalen. Maar de dag erna geef ik wat hij graag eet en dat is een braadworst met wortelpuree".

Herbeluister hier de uitzending met Jeroen Meus

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Eten & Drinken