© shutterstock

183 jeugdbewegingen kregen niet het kampmateriaal dat ze nodig hadden

Jeugdbewegingen krijgen niet altijd de kampfaciliteiten waar ze bij de overheid om vragen. Afgelopen zomer kon de Uitleendienst Kampeermateriaal van het departement Jeugd op meer dan 15 procent van de aanvragen niet (volledig) ingaan. Van de 1.172 jeugdbewegingen die om tenten vroegen moesten er 183 op zoek naar een andere oplossing. Dat blijkt uit cijfers van minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) waarover de VRT bericht.

Scouts & Gidsen Vlaanderen en de Chiro, de twee grootste jeugdbewegingen in ons land klaagden afgelopen zomer nog over een gebrek aan kampmateriaal.

Minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) en zijn collega’s van Natuur en Mobiliteit Joke Schauvliege (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA) stelden daarop hun gemeenschappelijk Masterplan Bivakplaatsen voor. Daarin wilden ze tegemoet komen aan verschillende verzuchtingen van jeugdbewegingen.

Eén van de meest prangende kwesties is een gebrek aan tenten om mee op kamp te gaan. Sommige groepen kiezen ervoor om zelf materiaal aan te kopen, anderen doen een beroep op de Uitleendienst Kampmateriaal van het departement Jeugd. Daar vinden jeugdbewegingen tenten tegen een gunstig tarief.

De uitleendienst kreeg het voorbije kampseizoen (dat nog loopt tot half november) al 1.172 aanvragen om materiaal binnen. Elke groep krijgt materiaal in verhouding tot zijn aantal leden. 217 daarvan (18,52 pct) werden in eerste instantie geweigerd, omdat de voorraad op dat moment ontoereikend bleek. In 34 gevallen werd alle gevraagde materiaal alsnog toegezegd, door bijvoorbeeld te schuiven met de afhaal- en/of inleverdatum. 21 groepen kregen een deel van het materiaal dat ze gevraagd hadden. De 162 resterende aanvragen werden volledig geweigerd. Dat komt neer op 13,82% van de groepen die de overheid om materiaal vragen.

39 groepen zochten en vonden heil bij Defensie. In 8 gevallen schoot de Provinciale Uitleendienst Vlaams-Brabant ter hulp, een instantie die intussen is opgedoekt. 107 groepen zochten en vonden zélf een oplossing. Wat die precies inhoudt, is onduidelijk. Van 8 aanvragers, of 6 groepen, is niet geweten of ze zelf een oplossing hebben gevonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer