Luxemburg moet 120 miljoen euro illegale belastingvoordelen terugvorderen bij Engie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee dochters van de Franse energiereus Engie hebben in Luxemburg een decennium lang van illegale belastingvoordelen genoten. Dat heeft de Europese Commissie geoordeeld. Het Groothertogdom moet in totaal 120 miljoen euro terugvorderen. Volgens de Commissie hebben de twee dochters van Engie in Luxemburg ongeveer tien jaar lang geen of amper belastingen betaald op geboekte winsten. Dat dankten de twee bedrijven aan twee fiscale rulings die de Luxemburgse fiscus hen had verleend. Die zijn echter in strijd met de Europese staatssteunregels.

"Engie betaalde een decennium lang een effectief bedrijfsbelastingtarief van 0,3 procent op bepaalde winsten in Luxemburg. Deze selectieve fiscale behandeling is illegaal", verwees eurocommissaris Margrethe Vestager naar het feit dat Engie zo een onrechtmatig voordeel kreeg op de concurrentie.

De diensten van Vestager hadden in september 2016 een diepgaand onderzoek gelanceerd naar de rulings voor Engie LNG Supply en Engie Treasury Management. Luxemburg moet nu in totaal 120 miljoen euro terugvorderen.

De Commissie speurt al jaren naar fiscale rulings die tot gevolg hebben dat bepaalde bedrijven selectieve belastingvoordelen genieten. Onder meer Luxemburg, Nederland, Ierland en België hebben op die manier al geld moeten terugvorderen van bedrijven. De Commissie bestudeert momenteel nog twee andere rulings van de Luxemburgse fiscus, voor McDonald's en Inter IKEA.

bron: Belga