Gerecht heeft Panama Papers van Dexia-klanten eindelijk in handen

© Belgaimage

Ruim twee jaar na het uitlekken van de Panama Papers heeft het Belgische gerecht voor het eerst toegang gekregen tot de meer dan 11 miljoen documenten die waren gelekt bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Dat is gebeurd in het gevoeligste Belgische Panama Papers-onderzoek: dat naar de schermconstructies die bij de vroegere Dexia-groep zijn opgezet voor klanten in Luxemburg. Bovendien zijn net nog ruim een miljoen documenten gelekt, waarin nieuwe Belgische namen opduiken. Dat melden Knack, De Tijd en Le Soir.

BELGA

Met de gelekte e-mails en andere bestanden in handen hoopt het Brusselse gerecht bewijzen te vinden tegen Belgische klanten die profiteerden van de Panamaroute om rekeningen te verbergen en belastingen te ontduiken. Ook wil het in kaart brengen wat de Belgische toplui van Dexia van de constructies afwisten. Want die constructies waren opgezet via de vroegere Dexia Banque Internationale à Luxembourg (BIL) en haar gespecialiseerde kantoor Experta. Dat bestelde de exotische schermvennootschappen bij Mossack Fonseca. Dexia BIL maakte tot december 2011 deel uit van de groep Dexia. De onthullingen over de Panamaroute van Dexia waren dubbel pijnlijk. Omdat Belgische politici in het bestuur van Dexia zaten, ook in Luxemburg. En omdat de Belgische belastingbetaler de bank tweemaal met belastinggeld moest redden.

Er zijn overigens nog eens 1,2 miljoen bijkomende documenten uitgelekt bij Mossack Fonseca. Daarin duiken 133 nieuwe namen van Belgen op, onder andere van hoge adellijke families.

De eerste reeks Panama Papers leverde al 732 namen op van Belgen of buitenlanders die hier wonen. Bij de nieuwe gelekte namen zitten geen bekende individuen, maar bijvoorbeeld wel drie telgen van adellijke families, onder wie een prins. Hij bezit zijn aandelen en Zwitserse bankrekeningen via de postbusvennootschap Privatequity. Het geval bewijst dat het gebruik van exotische schermconstructies na de Panama Papers niet is gestopt. Want de Belgische prins nam nog in augustus vorig jaar via zijn Zwitserse advocaat contact op met het geplaagde Panamese kantoor Mossack Fonseca om zijn postbusvennootschap te verhuizen van de Seychellen naar Panama.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen