Direct naar artikelinhoud
Festivals

1 op de 6 meisjes kreeg al te maken met seksuele intimidatie op zomerfestivals

Beeld ter illustratie.Beeld iStock

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is overal aanwezig op Belgische festivals. Zo blijkt uit een onderzoek van Plan International België, een onafhankelijke ngo die streeft naar gelijke kansen voor meisjes en kinderrechten. Uit de peiling blijkt dat één op de zes meisjes in de voorbije drie jaar tijdens de zomerfestivals het slachtoffer werd van seksuele intimidatie.

Samen met onderzoeksbureau Dedicated onderzocht Plan International België de draagwijdte van seksueel overschrijdend gedrag op festivals bij jongeren. 604 jongeren tussen 16 en 24  jaar werden bevraagd over hun ervaringen tijdens de voorbije drie jaar op 25 Belgische festivals met meer dan 20.000 bezoekers.

De peiling toont aan dat seksistische beledigingen, ongewenste aanrakingen en fysiek seksueel geweld op festivals een serieus probleem vormen. "Van de 604 jongeren die we hebben bevraagd, zijn er 87 die aangaven dat ze de voorbije drie jaar tijdens de zomerfestivals slachtoffer zijn geweest van seksuele intimidatie. Twee derde van hen zijn meisjes. In totaal gaat het dus om één meisje op de zes", meldt Wouter Stes, beleidsmedewerker van Plan International België aan VRT NWS.

Vaak weten zowel slachtoffers als getuigen niet wat ze moeten doen wanneer er sprake is van seksuele intimidatie. Een zichtbaar noodnummer zou al helpen

Organisatoren

Vaak weten zowel slachtoffers als getuigen niet wat ze moeten doen wanneer er sprake is van seksuele intimidatie. Zo gaf 40 procent van de festivalgangers toe dat ze zijn weggegaan of niet hebben gereageerd op het moment dat ze getuigen waren van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens Stes weten mensen dikwijls niet hoe ze moeten tussenkomen en zijn ze bang om het volgende slachtoffer te worden.

Een zichtbaar noodnummer zou volgens Stes veel problemen kunnen verhinderen. Festivalgangers kunnen op die manier contact opnemen met de organisatoren of de security.

De ngo trekt deze zomer zelf naar de Belgische festivals met een campagne. Op die manier wil Plan International België jongeren leren hoe ze kunnen reageren als ze te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag op festivals.