Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Engelse spelers gaan voor winst tegen België: "Moeten groepswinnaar worden"

Harry Kane en Jordan Henderson vieren na de tweede goal tegen Panama.Beeld Photo News

Bij Engeland rekenen ze straks liever niet tegen de Rode Duivels. "Wij willen winnen", zeggen de spelers. Alleen bondscoach Gareth Southgate wikt en weegt.

Er schuilt honger in de Engelse spelersgroep, iets genadeloos ook. Jonge leeuwen op een missie. In Nizjni Novgrod gaven ze voor het uur de jacht niet op, ondanks een forfaitscore op het grote ledscherm. In de kleedkamer en aan de zijlijn werd met geen woord gerept over het belang van het doelpuntenverschil en de makkelijkere weg richting halve finale via plaats twee. Engeland hield met niks rekening.

Pas na de wedstrijd kwam het dilemma van de Belgen op tafel: hadden ze er niet beter aan gedaan zich wat in te houden na de 4-0? "We zullen de komende 36 uur bekijken wat we onze prioriteit is", zei bondscoach Gareth Southgate. "Op dit moment staat de harmonie in de groep hoog op mijn agenda. In de voorbereiding hebben we zowel tegen Costa Rica als Nigeria een goede prestatie neergezet, met een verschillend elftal. We kijken een beetje naar de profielen van de spelers op bepaalde posities, maar ik ben zeker dat het niveau hoog zal zijn. Op dit moment denk ik aan de spelers die nog niet vaak hebben gespeeld. Maar ik moet met alle factoren rekening houden."

'Als je zo'n match ingaat met een andere instelling, handrem op, beter als tweede eindigen of geen kaart pakken, dan loopt het gegarandeerd mis'

In de eerste plaats met zijn spelers. Na diens hattrick haalde hij Kane naar de kant. Dat was berekend. Southgate kent zijn spits en de verhalen van bij Tottenham. De topschutter krijgt niet graag rust – tot frustratie van Mauricio Pochettino, zijn clubcoach. Liever speelt hij elke match en knalt hij zichzelf op het scorebord.

Lees ook: Als ik bondscoach ben van België, dan zou ik de wedstrijd willen verliezen. Nog beter, gelijkspelen

Kane: "Als de coach mij aan de kant wil laten, zal ik zijn keuze respecteren, maar ikzelf wil graag spelen. Donderdag moeten we groepswinnaar worden. Dat is ons doel." John Stones, als verdediger goed voor twee van de zes goals, sloot zich daarbij aan. Ook hij wil niet rekenen. Het gaat straks om de banter, de plaagstoten tussen Belgische en Engelse ploegmaats, maar nog meer om het momentum.

Niet rekenen 

Op het EK in Frankrijk maakte toenmalig coach Roy Hodgson in zijn finale groepsmatch de inschattingsfout om zes van zijn sterkhouders rust te gunnen, na winst tegen Wales. De gevolgen lieten zich voelen: gelijkspel tegen Slowakije en vervolgens een vernederende exit tegen IJsland in de tweede ronde.

"Wij willen winnen", zei Stones. "Als je zo'n match ingaat met een andere instelling, handrem op, beter als tweede eindigen of geen kaart pakken, dan loopt het gegarandeerd mis. Ik heb daar verwarrende ervaringen mee. Ik wil de winningmood in het kamp houden. Dat proberen we bij Manchester City ook altijd."