Heusdense Turken vieren overwinning Erdogan: tientallen pv’s, pers bedreigd

De verkiezingsoverwinning van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan leidde zondagavond tot chaos in Heusden-Zolder. De Erdogan-aanhangers trokken massaal de straat op om te vieren. De politie hield een oogje in het zeil en heeft 75 pv’s uitgeschreven, voornamelijk voor het onrechtmatig gebruik van de claxon.

kops, rrln

De Turkse president Erdogan heeft zondagavond de presidentsverkiezingen gewonnen met een absolute meerderheid. Het staatspersagentschap Anadolu sprak over 52,5 procent van de stemmen voor Erdogan, tegenover 30,8 procent voor zijn grootste uitdager Muharrem Ince van het centrumlinkse CHP.

Redenen genoeg voor de Limburgse Turken om met Turkse vlaggen de straat op te trekken en al toeterend met de auto rond te rijden. De lokale politie van Heusden-Zolder had de gemeenschap op voorhand gewaarschuwd, via imams en andere sleutelfiguren en via mails dat de veiligheid gegarandeerd moest blijven. Toch was er al snel een gespannen sfeer onder de feestende Turken.

De politie is aanvankelijk nog tolerant geweest, maar omdat er zodanig veel volk de straat op kwam, kwam de veiligheid in gevaar en heeft de politie pv’s uitgeschreven.

“Via meerdere sleutelfiguren binnen de Turkse gemeenschap hadden we voor de verkiezingen al laten weten dat de politie zou optreden bij verkeersovertredingen. Aanvankelijk zijn we nog soepel geweest toen een karavaan zich vormde. Maar vanuit omliggende gemeenten kwam er steeds meer volk bij waardoor we een omleiding moesten voorzien en waardoor het moeilijk was om de veiligheid nog te garanderen. We merkten ook dat de feestvierders bleven claxonneren. Daarop heb ik de politie tegen 22 uur de opdracht gegeven om pv’s op te stellen voor verkeersovertredingen”, zegt korpschef Geert Luypaert van Heusden-Zolder.

Er werden 75 pv’s opgesteld voor verkeersovertredingen, voornamelijk voor onrechtmatig gebruik van de claxon.

Pers bedreigd

De situatie werd grimmiger toen ook de pers werd bedreigd: “Toen wij een fototoestel bovenhaalden om voor de website wat foto’s te maken, werkte dat als een rode lap op een stier”, aldus Dirk Reynders van Radio 2. “Een aantal heethoofden is beginnen dreigen en schelden en even later zijn ze ook naar ons toegekomen met in hun voetspoor nog tientallen anderen. We zijn een tijdlang belaagd geweest, bedreigd en uitgescholden. Ze dreigden ook onze apparatuur aan diggelen te slaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer