Direct naar artikelinhoud
Huwelijk

Belgen met Turkse of Marokkaanse roots zoeken partner nog nauwelijks in thuisland

Het aantal transnationale huwelijken daalt, zo blijkt uit onderzoek van de UGent.Beeld ANP

Belgen van Turkse en Marokkaanse origine zoeken hun partner nog amper in het land van herkomst. Dat toont nieuw onderzoek van de Universiteit Gent. 

Dat Belgen met een migratieachtergrond hun partner in het thuisland gaan zoeken, is een cliché dat volgens het onderzoek niet meer lijkt te kloppen. Onderzoekers van de UGent en van het Federaal migratiecentrum Myria volgden 71.000 huwelijken van Marokkaanse of Turkse Belgen en stelden daarbij een zachte revolutie vast, zo bericht De Standaard. Zochten Turkse mannen, bijvoorbeeld, in 2005 nog vooral een bruid in het thuisland, dan is dat in 2013 nauwelijks nog het geval.  

 "Transnationale huwelijken zijn nu eenmaal niet evident", zegt socioloog Bart Van de Putte (UGent). "Voor een partner die geen Nederlands of Frans spreekt, is het vaak moeilijk om werk te vinden." 

De wetgeving voor huwelijkskandidaten uit het buitenland is sinds 2011 ook verstrengd, maar Van de Putte gelooft niet dat dat de verklaring is voor het dalende aantal transnationale huwelijken. "De daling is al ingezet in 2000", zegt hij. "Lang voor de nieuwe wetgeving."  

'Transnationale huwelijken zijn nu eenmaal niet evident. Voor een partner die geen Nederlands of Frans spreekt, is het vaak moeilijk om werk te vinden'
Socioloog Bart Van de Putte (UGent)

Echtscheidingen

Volgens de onderzoekers oriënteren Belgen van Marokkaanse of Turkse origine zich nu meer  naar de Belgische westerse samenleving. En dat blijkt ook uit het hogere aantal echtscheidingen. "Sinds de jaren 70 zien we een toename van het aantal echtscheidingen in alle westerse landen", zegt Van de Putte. "Dat komt door de toegenomen individualisering en door de betere participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Diezelfde trend zie je nu ook bij gezinnen met Turkse of Marokkaanse achtergrond." 

Waar het onderzoek geen antwoord op kan geven, is of Belgen zonder migratieachtergrond nu vaker met een partner trouwen, die wel buitenlandse roots heeft. "Voor het onderzoek hadden we enkel de nationaliteiten van de partners ter beschikking", zegt Van de Putte. "Daardoor konden we geen onderscheid maken tussen een Turkse migrant van de derde generatie die de Belgische nationaliteit heeft en een autochtone Vlaming."