Piloten Brussels Airlines verwerpen voorstel directie maar stakingen blijven uit

© BELGA

De piloten van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines hebben een nieuw voorstel over werkdruk en verloning massaal afgewezen. Stakingen zijn nog niet aan de orde, er zou eerst opnieuw onderhandeld worden.

De voorbije week spraken ruim 460 van de zowat 530 piloten van Brussels Airlines zich uit over het voorstel rond werkdruk en verloning. Achtenvijftig procent van hen verwierp het voorstel, 40 procent stemde voor en 2 procent onthield zich. Dat hebben de vakbonden maandag bekendgemaakt. Het voorstel bevatte onder meer het equivalent van een dertiende maand, betere betaling van overuren, meer rust voor de piloten en extra verlofdagen vanaf 60 jaar.

In mei staakten de piloten al twee dagen. Meer dan 550 vluchten werden geschrapt. De stakingen kwamen er nadat een eerder voorstel door maar liefst 92 procent van de stemmende piloten was verworpen.

De tegenkanting is nu een pak kleiner en dat bewijst dat er de voorbije weken duidelijk vooruitgang is geboekt, zoals de vakbonden zelf ook al aangaven. Daarom is de kans klein dat de stakingsaanzegging die nog altijd loopt, daadwerkelijk geactiveerd wordt. Zowel directie als bonden zijn nog altijd bereid om verder te praten, zo valt te horen. En een staking tijdens de zomervakantie zou het imago van de piloten geen goed doen.

Aan vakbondszijde wordt de nee-stem ook gelinkt aan de aanhoudende onzekerheid over de toekomst van Brussels Airlines binnen de Eurowings-groep, het onderdeel van Lufthansa waar de maatschappij in zal worden geïntegreerd. Over die toekomst zou er in de tweede week van juli meer duidelijkheid moeten komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen