© BELGA

N-VA hoopt op nieuwe staatshervorming

N-VA wil de kiezer aan het eind van deze regeerperiode een staatshervorming kunnen beloven. Om dat te kunnen, hoopt de partij dat de grondwet zo ruim mogelijk opengesteld wordt. Dat blijkt uit een interne nota over de communautaire partijstrategie, waarover De Morgen bericht.

svg

De nota is opgesteld na het tumultueuze vertrek van Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters uit de partij en is vorige week donderdag via het eigen partij-intranetwerk verspreid onder alle kaderleden.

Ruime openstelling van grondwet

Uit de interne nota blijkt dat N-VA alle hoop stelt op een zo ruim mogelijke openstelling van de grondwet voor de verkiezingen van 2019. Een regeerperiode wordt traditioneel afgesloten met de ontbinding van het parlement en een lijst met de grondwetsartikelen die in de daaropvolgende legislatuur kunnen worden gewijzigd door het nieuw samengestelde parlement.

In de nota klinkt dat zo: ‘Geen enkele hervorming mag onmogelijk worden gemaakt. De kiezer moet ook alle opties krijgen om daarover te kunnen beslissen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat de grondwet voor herziening vatbaar wordt verklaard.’

De Vlaams-nationalisten hebben daartoe evenwel geen enkel engagement verkregen bij de regeringsonderhandelingen, bevestigen bronnen bij de andere coalitiepartijen.

Vraag en antwoord

De nota is opgesteld in vraag en antwoord. Opvallend: om een nieuwe staatshervorming te realiseren, kiest de partij naar eigen zeggen een ‘risicovolle maar wel de meest realistische’ strategie. Een visie op lange termijn, waarbij de Franstalige partijen - en uiteindelijk ook de PS - zelf om een nieuwe staatshervorming vragen, die enkel kan worden doorgevoerd wanneer er een tweederdemeerderheid is en een meerderheid binnen elke taalgroep.

‘Bij vorige staatshervormingen waren ze demandeur de rien. Door de aard van de Belgische grondwet konden ze elke hervorming blokkeren met veto’s’, luidt het. ‘Gevolg: ellenlange onderhandelingen, die uitdraaiden in het nadeel van de Vlamingen. We willen de rollen omkeren: door een federaal beleid te voeren dat de PS niet zint, willen we de communautaire appetijt opwekken.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer