dinsdag 26 juni 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 REUTERS

Groep D
Nigeria - Argentinië

Bekritiseerde Sampaoli moet rommelend Argentinië weer aan voetballen krijgen

LAATSTE KANS OP EERHERSTEL

Na de 1 op 6 tegen IJsland en Kroatië rommelt het bij Argentinië. De vicewereldkampioen van 2014 moét vandaag winnen van Nigeria en hopen dat IJsland niet wint van Kroatië, dat al zeker is van de achtste finales. Het is dus van moeten voor Messi en co, maar de aanloop naar dit cruciale duel voorspelde niet veel goeds. Geluiden over een vechtpartij, een ontslag van de bondscoach en een spelersopstand zorgden voor nog meer onrust. “We moeten als een verenigd Argentinië aan de aftrap staan”, riep Javier Mascherano op tot eendracht.

Pieter VANLOMMEL

Je zou dezer dagen maar Jorge Sampaoli zijn. De 58-jarige bondscoach van Argentinië kreeg na het gelijkspel tegen IJsland en de 0-3-pandoering tegen Kroatië de volle laag. Van Maradona, van analisten, journalisten, supporters én zelfs van zijn eigen spelers. “Laat hem maar zeggen wat hij wil”, foeterde de vroegtijdig vervangen Sergio Agüero toen de spits van Manchester City gevraagd werd naar zijn reactie op de verklaring van Sampaoli. Die had vlak daarvoor verkondigd dat zijn spelers zich onvoldoende hadden aangepast aan zijn wedstrijdplan.

Het was Ricardo Caruso, een werkloze trainer en analist, die het vuur in het Argentijnse kamp nog wat meer oppookte. Caruso verspreidde een video waarin hij zei “uit goede bron” te weten dat Mascherano en Pavon met elkaar op de vuist waren gegaan. Ook wist Caruso dat Sampaoli nog voor de match tegen Nigeria zijn koffers mocht pakken. Sampaoli, door Jan Mulder “een nerveuze portier in een nachtclub” genoemd, is intussen een jaar in functie bij de Albiceleste. Hij wordt vooral verweten dat hij in die periode nog steeds geen vaste opstelling rond de dolende sterspeler Lionel Messi heeft gevonden.

Messi vierde dit weekend overigens zijn 31ste verjaardag en kreeg daarvoor een taart. Het was het enige positieve wat er in het Argentijnse trainingskamp in Bronnitsy te noteren viel. Op de bedrukte persconferentie werden alle zeilen bijgezet om de rust terug te vinden. “Er was een video van een trainer die een hoop onzin uitkraamde. Jammer dat de mensen dat meteen geloven”, drukte middenvelder en ouderdomsdeken Javier Mascherano de geruchten de kop in.

Maar ook de Argentijnse media deden hun duit in het zakje. Zij berichtten dat bondsvoorzitter Claudio Tapia vrijdag, een dag na de afgang tegen Kroatië, Sampaoli had laten weten dat hij geen beslissingen meer mocht nemen. Sampaoli zou de controle over de kleedkamer volledig kwijt zijn waardoor hij de leiding over het elftal aan technisch directeur Jorge Burruchaga moest overdragen. Maar een ontstemde Tapia sprak dit weekend zijn vertrouwen in Sampaoli uit en beet de nationale media toe dat ze leugens publiceren.

Inzichten delen

Ook de geheime meetings en vermeende spelersopstand tegen Sampaoli werden in alle toonaarden ontkend. “Onze relatie met de bondscoach is normaal”, sprak Mascherano. “Natuurlijk laten we het wel weten als we ergens niet tevreden over zijn. We moeten onze inzichten met elkaar delen en als een verenigd Argentinië aan de aftrap staan om een kans te maken.”

Het resultaat van dat collectieve brainstormen heeft zo zijn gevolgen voor Sergio Agüero, die in de spits plaats zou moeten ruimen voor Gonzalo Higuain. Ook de blunderende doelman Willy Caballero zou zijn plaats verliezen aan Franco Armani en tot slot zouden ook Marcos Acuna en Enzo Perez op de bank verzeilen ten voordele van Angel Di Maria en Ever Banega. Benieuwd of die vier ingrepen zullen volstaan om voor de miraculeuze wederopstanding te zorgen en de tikkende tijdbom onder Sampaoli’s stoel onschadelijk te maken.

Nigeria - Argentinië

Aftrap: Vandaag 20.00u.


Ref: Cuneyt Cakir (TUR)


Stadion: Sint-Petersburg Stadium

NIGERIA

23Uzoho
22Omeruo
5Troost-Ekong
6Balogun
11Moses
12Etebo
10Mikel
4Ndidi
2Idowu
7Musa
14Iheanacho

Invallers: Ezenwa, Akpeyi, Elderson, Shehu, Awaziem, Ebuehi, Obi, Onazi, Ogu, Ighalo, Nwankwo, Iwobi

Geblesseerd: Niemand

Geschorst: Niemand

Op 1 kaart van schorsing: Idowu, Troost-Ekong

ARGENTINIË

12Armani
3Tagliafico
16Rojo
17Otamendi
2Mercado
7Banega
14Mascherano
15Perez
11Di Maria
9Higuain
10Messi

Invallers: Caballero, Guzman, Ansaldi, Fazio, Salvio, Acuña, Pavon, Lo Celso, Biglia, Meza, Dybala, Agüero

Geblesseerd: Niemand

Geschorst: Niemand

Op 1 kaart van schorsing: Mercado, Otamendi, Acuña

IJsland - Kroatië

Krijgt Gent-doelman Kalinic zijn kans?

Bij Kroatië werd spits Nikola Kalinic al naar huis gestuurd, maar voor de rest is het peis en vree. Na de 6 op 6 is de groepswinst zo goed als binnen. Mogelijk kiest bondscoach Dalic voor een B-elftal tegen IJsland, zo hoopt onder anderen Gent-doelman Lovre Kalinic zich te mogen bewijzen. “Maar we willen wel winnen”, zei Dalic. In Argentinië en Nigeria werd al gespeculeerd dat Kroatië het spel mogelijk niet eerlijk zou spelen. Nonsens, aldus de coach. Maar feit is wel dat de groepsleider de touwtjes in handen heeft en favoriet Argentinië huiswaarts kan sturen.(dvd)

IJsland - Kroatië

Aftrap: Vandaag 20.00u.


Ref: Antonio Mateu Lahoz (SPA)


Stadion: Rostov Arena

IJSLAND

1Halldorsson
2Saevarsson
14Arnason
6R. Sigurdsson
18Magnusson
19Gislason
17Gunnarsson
10G. Sigurdsson
8Bjarnason
22Bodvarsson
11Finnbogason

Invallers: Schram, Runarsson, Fridjonsson, Ingason, Eyjolfsson, A. Skulason, O. Skulason, Hallfredsson, Gudmundsson, Traustason, A. Gudmundsson, Sigurdarson

Geschorst: Niemand

Op 1 kaart van schorsing: Niemand

KROATIË

12Kalinic
22Pivaric
15Caleta-Car
5Corluka
13Jedvaj
14Bradaric
19Badelj
4Perisic
8Kovacic
20Pjaca
9Kramaric

Invallers: Subasic, Livakovic, Lovren, Vrsaljko, Vida, Strinic, Rakitic, Brozovic, Modric, Rebic, Mandzukic

Geblesseerd: Niemand

Geschorst: Niemand

Op 1 kaart van schorsing: Rakitic, Brozovic, Rebic, Mandzukic, Corluka, Vrjsalko

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws