Direct naar artikelinhoud

Gemeenschapswachten worden voortaan eerst gescreend

Wie de paarse jas van de gemeenschapswacht wil aantrekken, zal in de toekomst eerst een proef moeten afleggen. Sollicitanten zullen voortaan een vragenlijst moeten invullen en een interview afleggen, waarbij psychologen bekijken of ze wel een stabiele persoonlijkheid hebben.Beeld Foto RV

Wie de paarse jas van de gemeenschapswacht wil aantrekken, zal in de toekomst eerst een proef moeten afleggen. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag. 

De gemeenschapswachten, die vroeger stadswachten heetten, moeten via hun aanwezigheid op straat het veiligheidsgevoel verhogen.

Sollicitanten zullen voortaan een vragenlijst moeten invullen en een interview afleggen, waarbij psychologen bekijken of ze wel een stabiele persoonlijkheid hebben. De overheid wil vooral weten hoe ze reageren als ze bijvoorbeeld tegenover agressieve burgers komen te staan.

"Het is essentieel dat een gemeenschapswacht respectvol optreedt, ook in stressvolle situaties", zegt Gaetan Willems van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie. "Ze zijn het eerste aanspreekpunt van de mensen op straat."