Direct naar artikelinhoud
Gezondheidzorg

Betalen we binnenkort maar 4 euro bij de huisarts?

Bij de huisarts. Een doktersbezoek zou enkel nog de prijs van het remgeld mogen kosten, vindt CD&V.Beeld Hollandse Hoogte / Koen Verheijden

Een bezoekje aan de huisarts mag van regeringspartij CD&V nog 4 euro kosten. Patiënten zouden nog enkel het remgeld moeten neertellen. Enige voorwaarde: er moet een Globaal Medisch Dossier zijn. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is niet enthousiast.

CD&V heeft een wetsvoorstel klaar om de patiënt bij een bezoek aan de huisarts minder zelf te laten betalen. Ze zouden enkel nog het remgeld moeten betalen bij een doktersbezoek. Dat bedraagt zo'n 4 euro bij een geconventioneerde arts. 

Nu geldt de derdebetalersregeling enkel bij patiënten met een verhoogde tegemoetkoming. "We moeten de financiële drempels wegwerken", vindt Nathalie Muylle (CD&V). "Bovendien willen we mensen motiveren om een Globaal Medisch Dossier (GMD) bij de huisarts af te sluiten." Want dat zou wel de voorwaarde zijn: enkel wie een GMD heeft, zal automatisch onder de nieuwe regeling vallen.

Uit cijfers van het Riziv blijkt dat bijna 7 miljoen mensen in ons land een Globaal Medisch Dossier hebben. "Maar de regionale verschillen zijn groot", licht Kamerlid Muylle toe. "In Vlaanderen halen we 77 procent, in Brussel is dat nog amper 54 procent. Terwijl we weten dat de huisarts dankzij zo'n dossier veel beter zicht heeft op het totaalbeeld en de noden van de patiënt." 

Klevertjes

Het zou ook een administratieve vereenvoudiging betekenen. Geen geklungel meer met gele, roze, blauwe... klevertjes, net zomin als dat je nog doktersbriefjes naar de ziekenfondsen zou moeten sturen. Anderzijds: het elektronisch doktersbriefje, dat sinds enkele maanden door sommige artsen gebruikt wordt, loste dit euvel ook al op. 

"Een ander voordeel is dat de arts niet meer zoveel cash in huis moet hebben", zegt Muylle. Op termijn wil ze een gelijkaardig systeem voor specialisten. "Maar dat is op dit moment technisch nog niet mogelijk. Niet alle ziekenhuizen hebben hetzelfde IT-systeem. Dat moet eerst op punt staan."

Professor emeritus Jan De Maeseneer (vakgroep huisartsgeneeskunde Universiteit Gent) is alvast enthousiast. "Een goed idee. Ik zou zeggen: hoe sneller hoe beter. Dit hebben we twintig jaar geleden al voorgesteld. We zijn een van de weinige landen die dit nog niet hebben, terwijl onderzoek net aantoont dat het loont om de financiële drempel weg te werken."

'Een goed idee. Ik zou zeggen: hoe sneller hoe beter'
Jan De Maeseneer, professor emeritus, vakgroep huisartsgeneeskunde UGent

Ook de koppeling met het GMD vindt hij positief. "Wat dat betreft zijn alle stimuli een goede zaak. Op termijn zou iedereen een Globaal Medisch Dossier moeten hebben." 

Mocht het van hem afhangen dan wordt ook het remgeld afgeschaft en gaan we gewoon gratis naar de huisarts. "Onderzoek toont dat dit loont omdat mensen dan minder naar de specialist gaan. Dit is kosteneffectief." CD&V ziet dat evenwel niet zitten. "Mensen moeten zich er bewust van blijven dat er een prijskaartje aan gezondheidszorg hangt."

Regeerakkoord

Wel vindt De Maeseneer dat het systeem enkel zou mogen gelden voor geconventioneerde artsen, die de officiële tarieven respecteren. In het voorstel van CD&V wordt geen onderscheid gemaakt, wat dus betekent dat niet-geconventioneerde artsen in de praktijk nog steeds meer kunnen vragen dan louter het remgeld. "Bovendien snap ik niet waarom dit niet meteen ook voor specialisten, tandarts, kinesisten... zou kunnen. Beleid wordt toch niet gedicteerd door wat technologisch mogelijk is? Bij de apotheek is het al jaren zo, en daar stelt niemand zich vragen bij."

Vraag is nu of de regeringspartners het voorstel van Muylle genegen zijn. N-VA vindt het "bespreekbaar", maar wil eerst het voorstel ten gronde bekijken. "Sowieso zouden er voor ons extra voorwaarden aan verbonden moeten worden", zegt Valerie Van Peel. Zo wil ze dat er eerst een evaluatie komt van de derdebetalersregeling en vindt ze dat een bezoek aan de spoeddienst duurder moet worden. 

De kans dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) er snel werk van maakt, is veeleer klein. "De uitbetaling van de derdebetaleringsregeling staat niet in het regeerakkoord", klinkt het.