Direct naar artikelinhoud
Leuven

Student beklimt Leuvens stadhuis om standbeeld Leopold II onder de aandacht te brengen

Het beeld met de studietoelating van de eerste Congolese student in Leuven.Beeld RV

De 22-jarige Gert Huskens is het Leuvense stadhuis opgeklommen. Aan het standbeeld van Leopold II bevestigde hij de studietoelating van de eerste Congolese student in Leuven.

Toen Huskens vorige week over de Leuvense Grote Markt liep, kreeg hij een ingeving. De masterstudent internationale politiek, met een master geschiedenis, vroeg toestemming aan een van de arbeiders om op de stellingen te kruipen die tegen de gevel van het stadhuis staan.

"Zo merkte ik dat ik vlot tot bij het standbeeld van koning Leopold II geraakte", zegt Huskens. "Daarna ben ik teruggekeerd met de aanvraag van Thomas Kanza om in Leuven te studeren. Kanza is de eerste Congolese student die toestemming kreeg van de KU Leuven. België heeft de meeste Congolezen hoger onderwijs ontzegd tijdens de koloniale periode."

Huskens wou met zijn stunt het beeld niet beschadigen, waardoor hij geen al te sterke plakband kon gebruiken. Daardoor ligt de brief van Kanza nu achter het beeld. "Het is jammer dat de documenten niet bleven hangen, maar voor mij is de actie geslaagd omdat ik een aanzet gaf voor een nieuwe, postkoloniale invalshoek."

Het beeld met de studietoelating van de eerste Congolese student in Leuven.Beeld RV

In vraag stellen

De bekendste werknemer in het stadhuis, Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a), was zich van niks bewust. "Toch wat bizar dat iemand zijn leven riskeert om een papier achter een beeld te steken", zegt Tobback. "Van de duizend Leuvenaars weten er geen twee dat Leopold II daar staat." "Dat is nu net mijn bedoeling," zegt Huskens, "om het standbeeld van Leopold II op dat prachtige stadhuis in vraag te stellen."