Direct naar artikelinhoud
Festivals

Rock Werchter krijgt 'Sportpaleis': 5.000 extra plaatsen in The Barn

De nieuwe The Barn.Beeld Rock Werchter

115 meter lang, 60 meter breed en 19 meter hoog. Zó immens wordt 'The Barn' dit jaar op Rock Werchter. De grootste feesttent op Belgische bodem ooit zal plaats bieden aan 20.000 concertgangers - bijna net zoveel als het Sportpaleis.

Het zal deze keer een stuk minder dringen zijn aan de pop-upconcertzaal 'The Barn' oftewel 'De Schuur'. "De voorbije edities was de zaal regelmatig volzet. Daarom hebben we de capaciteit ervan met zo'n 5.000 staanplaatsen opgetrokken", zegt Nele Bigaré van Live Nation. "The Barn die we in 2015 voor het eerst in Werchter optrokken, was al een voetbalveld groot. Deze versie is nog zo'n 1.150 vierkante meter ruimer." 

Daarmee neemt de tent stilaan de proporties van het Antwerpse Sportpaleis aan, dat met 23.359 zitplaatsen wel een iets grotere capaciteit heeft.

Lees hieronder verder

The Barn was de voorbije jaren vaak volzet. Daarom is de capaciteit nu vergroot.Beeld Rock Werchter

Verkoeling en evacuatie

Waar al dat volk zich precies kan uitleven? "Naast de staantribunes die eerder al aan de zijkanten stonden, komt er nu voor het eerst ook een grote tribune 'op de kop'. Die moet een groot deel van de toeschouwers een perfect zicht op het podium en de grote videoschermen ernaast bieden", legt Bigaré uit. "Daarnaast is er in het midden van de tribuneconstructie de grote binnenkoer."

Wie nu al begint te zweten: er is aan verkoeling gedacht. "De warme lucht wordt weggezogen, en koude naar binnen geblazen. De afzuiging van The Barn is voldoende krachtig om per uur 200.000 kubieke meter lucht te verversen", klinkt het.

'De voorbije edities was de zaal regelmatig volzet. Daarom hebben we de capaciteit opgetrokken'
Nele Bigaré, Live Nation

Het Pukkelpop-drama uit 2011 indachtig kan de megatent ook tegen een stootje. "De constructie voldoet aan de strengste Europese normen en combineert de voordelen van een lichtgewicht-structuur met de sterkte, veiligheid en afwerking van een permanent gebouw", klinkt het. "De talrijke zij-uitgangen moeten ook in geval van nood een snelle evacuatie garanderen."