President Filipijnen vergelijkt zichzelf met Hitler: “Ik zal met plezier 3 miljoen drugsverslaafden doden”

De omstreden Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft opnieuw uitgepakt zeer controversiële uitspraken. Hij vergeleek zichzelf eerst met Hitler, om vervolgens te zeggen dat hij “met plezier de drie miljoen drugsverslaafden in zijn land zou ombrengen”.

mtm

In de drie maanden dat Duterte president van de Filipijnen is, heeft zijn oorlog tegen drugs al aan meer dan 3.500 vermoedelijke drugsdealers het leven gekost. Maar zelfs dat volstaat nog niet voor Duterte, zo zei hij op een persconferentie in zijn thuisstad Davao. Daar ging hij onder meer in op het feit dat hij door tegenstanders “de neef van Adolf Hitler” genoemd wordt.

“Als Duitsland Hitler had, dan hebben de Filipijnen... (wijst naar zichzelf)”, begon hij. “Hitler heeft tijdens de oorlog drie miljoen Joden afgeslacht. Er zijn drie miljoen drugsverslaafden op de Filipijnen. Dat is een feit. Ik zal ze met plezier afslachten.”

Volgens historici werden er meer dan zes miljoen Joden gedood door de nazi’s voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De omstreden president heeft de bevolking al meermaals opgeroepen om drugsdealers en -verslaafden te doden. Zonder dat ze daarvoor een vervolging moeten riskeren. “Ze doen ons land er een plezier mee en redden de toekomstige generaties van verval”, luidde het nog.

Het nietsontziende beleid van Duterte heeft al tot heel wat protest geleid, zowel in eigen land als internationaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER