Nog slechts vier euro voor de huisarts is niet voor meteen

Gedaan met hoge kosten bij huisarts? © Photo News

© WDK

thumbnail: Gedaan met hoge kosten bij huisarts?
thumbnail: null

Alleen het remgeld, vier euro, zou een patiënt nog mogen betalen aan de huisarts, vindt CD&V. De N-VA en zeker Open VLD maken voorbehoud bij dat voorstel.

evg

Nathalie Muylle, Kamerlid voor CD&V, wil een einde maken aan de hoge kosten voor een huisartsbezoek, schrijft De Morgen vandaag. Bij een geconventioneerde arts betaalt u 25,43 euro voor een bezoek, waarvan 21,43 euro terugbetaald wordt (als u een Globaal Medisch Dossier hebt). In de toekomst wil CD&V dat u gewoon vier euro betaalt, en de huisarts het resterend bedrag vordert van het Riziv. De derdebetalersregeling heet dat.

Alleen wie een Globaal Medisch Dossier (GMD) heeft - een centraal dossier met alle gegevens over iemands gezondheid - zou het systeem kunnen gebruiken. Dat zou het GMD beter bekend maken.

Nu al betalen mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming (personen met een laag inkomen) alleen het remgeld bij de huisarts. Voor hen kost een doktersbezoek nog één euro.

Spoeddienst duurder

Voor de N-VA is het voorstel van regeringspartner CD&V bespreekbaar, zolang het in een ‘globaal plan’ past. ‘We moeten bijvoorbeeld de spoeddienst duurder maken’, zegt Valerie Van Peel, Kamerlid voor de N-VA, op Radio 1. ‘Ook de huidige derdebetalersregeling (bij een verhoogde tegemoetkoming, red.) moeten we evalueren en kijken of er geen misbruik van gemaakt wordt.’ Van Peel waarschuwt ook voor een ‘salarisering’ van artsen. Dat betekent: artsen die voor een vast loon werken, zoals bij de wijkgezondheidscentra.

Een tegenstander lijkt CD&V bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) te vinden. ‘De uitbetaling van de derdebetaleringsregeling staat niet in het regeerakkoord’, klink het kort in De Morgen.