Child Focus lanceert formulier tegen kinderontvoering door ouders

© BELGA

Een ouder die met zijn of haar kinderen op reis vertrekt zonder de andere ouder, bijvoorbeeld na een echtscheiding, kan voortaan een toestemmingsformulier invullen waarin duidelijke afspraken worden gemaakt over de duur en bestemming van de reis. Child Focus en de FOD Justitie willen internationale kinderontvoering daarmee voorkomen.

Child Focus behandelt elk jaar ongeveer 350 dossiers rond kinderontvoering. Het gaat dan om echte gevallen van ontvoering door een ouder, maar ook om mensen die Child Focus contacteren omdat ze vrezen dat de andere ouder de kinderen wel eens zou kunnen meenemen naar het buitenland. Bij de FOD Justitie lopen elk jaar ongeveer 150 echte klachten binnen. Het gaat vooral om dossiers in Frankrijk, Marokko, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De behandeling van dossiers van internationale kinderontvoering, duurt gemiddeld een jaar.

Child Focus lanceert nu samen met de FOD Justitie een ‘toestemmingsformulier’ om te reizen. Daarin spreken de ouders onder meer een vertrek- en terugkeerdatum af.

Juridisch afdwingbaar is dat niet, legt Hilde Demarré van Child Focus uit. “Het gaat echt om een instrument om te sensibiliseren.”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is blij met het initiatief. Hij wil op termijn naar een internationaal erkend formulier, dat ook juridische waarde heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen