"Antwerpen stort Eandis in diepe crisis"

© BELGA

Nee, Daniël Termont is niet blij met de implosie van de deal tussen Eandis en State Grid, zelfs al was de Gentse burgemeester een van de grootste tegenstanders geworden van de Chinezen. "Antwerpen stort Eandis in diepe crisis", zegt hij in De Standaard.

JAN-FREDERIK ABBELOOS

De SP.A Antwerpen daarentegen is opgelucht en hoopt dat de stad Antwerpen nu snel werk maakt van één stadsbedrijf dat alle nutsbedrijven (water, gas, elektriciteit, afval…) beheert en waarbij de Antwerpenaars via coöperatieve inbreng kunnen deelnemen. Dat daardoor ook de fusie van de intercommunales sneuvelt, leidt volgens Termont tot een "enorme crisis bij Eandis".

"Ik had het tijdens de gemeenteraad dinsdag nog opgeworpen: Wat bekokstooft Antwerpen?. We wisten dat de Vreg geen aparte distributietarieven zou toestaan vanaf 2018, maar in Antwerpen dachten ze daar al die tijd anders over. Dat creëerde een onduidelijke ­situatie. Met alle gevolgen van dien."

"Doorgaan zonder Antwerpen"

"Ik had verwacht dat Antwerpen later de boel zou doen ontploffen, maar ze ­trekken er nu al de stekker uit. Ongelooflijk. En de rest kan zijn plan trekken. Het toont aan hoe de N-VA alleen denkt aan Antwerpen, en niet aan de rest van Vlaanderen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Nu is er crisisoverleg binnen Eandis. De toekomst van dat bedrijf staat nu wel op het spel. Ik ga in elk geval voorstellen dat de andere intercommunales doorgaan zonder Antwerpen. Dat ze daar nu maar zelf hun boontjes doppen, dat is toch wat ze willen. Ondertussen zullen de andere gemeenten Eandis moeten rechthouden."

En voor de nodige centen zorgen. Met de Chinezen vertrekt ook 830 miljoen euro. Die zijn niet snel gevonden. "De uitdagingen zijn enorm. Er wachten miljoenen aan investeringen, bijvoorbeeld om de slimme meters te installeren. Ik weet dat de liberalen nu een beursgang willen, maar ik heb dat nooit een goed idee gevonden. Wat belet de Chinezen om die aandelen te kopen? Hoe zeker ben je dan over de verankering hier?"

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen