Direct naar artikelinhoud
Hitte

Code oranje door aanhoudende droogte: "Kampvuren zijn voorlopig niet aan de orde"

De Kalmthoutse Heide is een van de gebieden die extra gevoelig is voor brand.Beeld RV

De hoge temperaturen zorgen nu al voor brandgevaar in verschillende natuurgebieden. Onder meer in de Kempen is code oranje uitgeroepen. De provincie Vlaams-Brabant roept zijn inwoners op spaarzaam te zijn met water.

Maxima van 26 à 27 graden die dit weekend zullen oplopen tot dertig graden of meer. Ideaal weer om de zomervakantie te beginnen, maar de warme temperaturen en aanhoudende droogte zorgen nu al voor problemen. In natuurgebieden in Antwerpen en Limburg is de code oranje afgekondigd. 

"Dat betekent dat er een reëel gevaar is dat er ergens brand ontstaat en dat het vuur zich snel zou kunnen uitbreiden", zegt Gui Winters van het Agentschap Natuur en Bos. "Door de droge oostenwind en de hoge temperaturen blijft dat de volgende dagen zeker zo." In natuurgebieden worden er extra mensen op het terrein ingezet, onder meer in de branduitkijktorens, om de toestand nauwlettend in de gaten te houden. Ook de hulpdiensten staan paraat.

We roepen alvast iedereen op om spaarzaam om te gaan met water
Lodewijk De WitteGouverneur Vlaams-Brabant

Code oranje betekent niet dat je niet meer in die natuurgebieden mag gaan. "Maar je moet wel extra waakzaam zijn", zegt Gui Winters. "Achteloos een peuk weggooien kan nu al brand veroorzaken. Ook vragen we de mensen om mee uit te kijken. Een extra paar ogen in deze situatie is zeker welkom."

Vooral de Kempense regio is dezer dagen extra gevoelig. "De droge zandgronden warmen er sneller op en je hebt er naaldbossen die veel vatbaarder zijn voor vuur dan loofbossen", zegt Winters. "Op de heideterreinen worden de struiken en grassen snel dor." Het Agentschap Natuur en Bos nam ook al contact op met enkele gevoelige kampeerplaatsen in die buurt, ook met het oog op de kampen die vanaf volgende week beginnen. "Kampvuren zijn voorlopig nog niet aan de orde."

De kans dat de volgende dagen overgeschakeld wordt naar code rood is klein, zegt Winters. "Dat heb je alleen als het een lange periode droog en snikheet is en je extreem brandgevaarlijke toestanden krijgt. Als het dan begint te branden, is er bijna geen stoppen meer aan."

Douchen

Extra waakzaam zijn voor de natuur dus, maar ook thuis begin je beter wat op te letten met je watergebruik. Maandag was het Oost-Vlaamse Oosterzele al de eerste gemeente die zijn inwoners opriep hun auto's niet meer te wassen en te wachten met het vullen van zwembaden. Andere gemeenten volgden nog niet, maar de provincie Vlaams-Brabant deed wel een gelijkaardige oproep.

"Momenteel zijn er nog geen problemen met de drinkwatervoorziening", zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. "De sector volgt de situatie nauwlettend op en zal die maatregelen nemen die nodig zijn om een drinkwatertekort te voorkomen. Op dit ogenblik is er nog geen beperking voor het gebruik van drinkwater. We roepen alvast iedereen op om spaarzaam om te gaan met water, iets wat we niet alleen zouden moeten doen bij droogte, maar anders ook."

Vlaams-Brabant neemt nog geen specifieke maatregelen, maar vraagt zijn inwoners wel om bijvoorbeeld te douchen in plaats van een bad te nemen; de auto met regenwater te wassen en de planten in de tuin zo weinig mogelijk te sproeien.