Direct naar artikelinhoud
Oscars

Leuvense Docville mag film naar Oscars sturen

De gouden beeldjes van de Oscars.Beeld REUTERS

Docville, het Leuvense documentairefilmfestival, is vanaf nu Oscar qualifying. Concreet betekent dat dat de winnaar van de juryprijs in de internationale competitie vanaf nu op de longlist terechtkomt voor de categorie Beste Documentaire. 

Vanaf dit jaar werkt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die elk jaar de Oscars uitreikt, met een lijst van 28 internationale festivals die mee beslissen wie er op de longlist van de categorie Beste Documentaire komt. Op die lijst staan onder meer Cannes, Berlijn, het Nederlandse IDFA én het Belgische Docville. 

Op die manier zouden niet-Amerikaanse producties in de toekomst nog meer kans moeten maken om genomineerd te worden. Voordien was een bioscooprelease in de VS nodig.

Op de laatste editie van Docville won de Braziliaanse documentaire Piripkura (over een indianenstam in het regenwoud) de juryprijs in de internationale competitie. De film is dus bij dezen zeker van een plaats op de longlist van de Oscars volgend jaar. Of hij uiteindelijk ook genomineerd wordt, hangt af van de stemgerechtigde Oscarleden. 

De nominaties voor de 91ste Oscaruitreiking worden op 22 januari bekendgemaakt. Op 24 februari vindt de uitreiking plaats.

De poster van 'Piripkura'.Beeld Piripkura