Verdubbeling aantal vacatures in chemie-en farmasector

Het aantal vacatures in de chemie-en farmasector in Vlaanderen is op een jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Jobbarometer van de sectorfederatie essenscia vlaanderen. Negen op de tien bedrijven zijn op zoek naar personeel, maar acht op de tien vindt niet de juiste profielen.Ā Ā 

Het aantal openstaande vacatures in de chemie-, kunststoffen-en farmasector is in vergelijking met vorig jaar verdubbeld van 801 naar 1522 vacatures. Dat blijkt uit jaarlijkse Jobbarometer van essenscia vlaanderen. TegelijkĀ  werden er vorig jaar ongeveer 3500 nieuwe mensen aangeworven.

Vooral in de farma-industrie zijn er heel wat jobs bijgekomen. In de helft van de gevallen gaat het om nieuwe jobs. In de andere helft van de gevallen gaat het over een vervanging uitstroom van oudere werknemers. Opmerkelijk is dat voor meer dan Ć©Ć©n op de drie openstaande vacatures geen specifieke werkervaring vereist is.

Moeizame zoektocht

De zoektocht naar de juiste profielen is een grote uitdaging voor de sector. Acht op de tien bedrijven geven aan dat zij in vergelijking met vorig jaar moeilijk hun vacatures kunnen invullen. ā€œDe chemie-en farmasector heeft heel wat boeiende jobs in de aanbieding, maar bedrijven krijgen sommige vacatures moeilijk ingevuld en smeken om talentā€, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen.

Bijna Ć©Ć©n op de drie bedrijven heeft vacatures die al langer dan Ć©Ć©n jaar openstaan. Ook farmaproducent Pfizer in Puurs herkent het probleem. ā€œDe zoektocht naar talenten is minder makkelijk dan vroeger, maar tegelijk zien wij wel dat de vacatures na drie tot vier maanden worden ingevuldā€, zegt Jan Beumer, HR directeur Pfizer.

We want You!

Een derde van de vacatures is bestemd voor technische TSO profielen. Deze praktijkgerichte opleidingen zijn voor veel jongeren een springplank Ā naar een job als procesoperator. Twee op de drie vacatures zijn bestemd voor profielen met een hogere opleiding: bachelor, master en hoger.

Werknemers krijgen meer flexibiliteit om hun uren in te vullen, verder zetten wij ook in op mobiliteit en maken wij telewerken mogelijk

Jan Beumer, HR directeur Pfizer

Ingenieursprofielen blijven erg in trek. Bedrijven zoeken dan ook naar manieren om hen aan te trekken. Bij Pfizer zetten zij naast de werkmogelijkheden ook het ā€œnieuwe werkenā€ in de kijker. ā€œWerknemers krijgen meer flexibiliteit om hun uren in te vullen, verder zetten wij ook in op mobiliteit en maken wij telewerken mogelijkā€, Jan Beumer, HR directeur Pfizer.

All about data

In de chemie-en farmasector Ā speelt big data en digitalisering alsmaar een grotere rol, denk maar aan de ā€œtrack and traceā€ systemen. Jonge ITā€™ers maken wel nog te moeizaam de stap naar de sector. ā€œDe nood aan technische en ingenieursprofielen blijft hoog, maar tegelijk zoekt de sector ook naar Ā data-analisten en jongeren met een specifieke kennis ICT en elektronicaā€, Frank Beckx, gedelegeerde bestuurder essenscia Vlaanderen.

Voor bedrijven is dit een doorslaggevend element om te investeren in Belgiƫ

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen

Volgens de sectorfederatieĀ is de situatie op dit moment onder controle, maar benadrukt wel dat in de toekomst jongeren nog meer voor STEM opleidingen en beroepen moeten kiezen. STEM slaat op technische en wetenschappelijke opleidingen en beroepen. Frank Beckx beklemtoont dat zulke opleidingen noodzakelijk zijn om aan de top te blijven: ā€œVoor bedrijven is dit een doorslaggevend element om te investeren in BelgiĆ«ā€. Tot slot blijkt uit bevraging dat sociale vaardigheden de zogeheten soft skills als communicatie en teamwork, meer aan belang winnen.

Meest gelezen