Direct naar artikelinhoud
Seks

Helft jonge vrouwen geniet amper van seks, 55-plussers des te meer

Is seks echt als goede wijn? Beter met de jaren?Beeld Shopify

De helft van de jonge, Britse vrouwen geniet niet of amper van hun seksleven. Vrouwen tussen de 55 en 64 des te meer. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. "Ze werpen het juk van zich af en zetten hun seksplezier centraal", verklaart seksuoloog Wim Slabbinck.

Seks is als goede wijn, luidt het cliché, het wordt beter met de jaren. Dat zou wel eens kunnen kloppen, blijkt uit een onderzoek van Public Health England, het Britse equivalent van de FOD Volksgezondheid. Dat bevroeg 7.367 vrouwen over hun seksuele gezondheid en over hoe tevreden ze zijn over hun seksleven. Het onderzoek levert opmerkelijke resultaten op. Zo blijkt slechts de helft van de vrouwen tussen de 25 en 34 jaar blij met haar seksleven. Dan scoren de rijpere dames een stuk beter. Ongeveer twee derde van de vrouwen tussen 55 en 64 jaar is blij met hoe het tussen de lakens verloopt.

Pijn bij het vrijen

De grijze haren halen het dus van het jeugdig enthousiasme, tenminste op het vlak van seksplezier. Seksuoloog Wim Slabbinck valt niet van zijn stoel. "Dat wordt door verschillende onderzoeken bevestigd. Er zijn verschillende verklaringen voor. Zo weten we dat in Nederland één op de vier jonge vrouwen regelmatig pijn heeft tijdens het vrijen. Bij meisjes onder de 25 is dat zelfs de helft. Pijn is uiteraard niet bevorderlijk voor een bevredigend seksleven. Hetzelfde geldt voor het uitblijven van het vrouwelijk orgasme, eerder regel dan uitzondering. Ook hebben ze te vaak de neiging om zich vooral op het genot van hun partner te richten, minder dan op hun eigen seksueel plezier", verklaart Slabbinck.

'We moeten het cliché van menopauze en erectieproblemen nuanceren. Bij die groep winnen intimiteit en affectie aan belang'
Els Messelis, zelfstandig gerontoloog

De jongere vrouw heeft dus wel wat hinderpalen op weg naar een vrolijk seksleven. Hun seksegenoten met meer jaren op de teller zouden daar - dankzij ervaring en een portie gewonnen mondigheid - beter mee omgaan. Dat heeft vooral met ingesteldheid te maken, denkt Slabbinck. "Ik denk dat zij vaak het juk en de taboes van zich afwerpen en zo hun plezier helemaal centraal zetten. Ze hoeven zich bijvoorbeeld ook geen zorgen te maken over een ongewenste zwangerschap", haalt Slabbinck aan. "Dat is al één stressfactor minder."

Dat lijken de tabellen in het Britse onderzoek ook te bevestigen. Zo werd de vrouwen gevraagd wat hun voornaamste bezorgdheid is, als het aankomt op seksuele gezondheid. Bij de vrouwen tussen de 16 en 44 jaar staan ongewenste zwangerschappen met stip op één. Een gelukkig seksleven staat daar op plaats twee, net voor de zorgen rond (hevige) maandstonden. De vrouwen tussen de 45 en 55 hechten al meer belang aan een gelukkig seksleven. Bij de vrouwen tussen de 55 en 64 jaar is het dé prioriteit, met een straatlengte voorsprong.

Al zijn er daarnaast nog tal van andere factoren die de kloof tussen jong en oud kunnen verklaren. De stress die kinderen, een carrière of de combinatie van beiden met zich meebrengen, bijvoorbeeld, al geldt dat voor mannen ook. Voor seks moet je (meestal) met (minstens) twee zijn, dus ook de bedpartners spelen een factor. Als die minder ervaren of bevlogen zijn, schiet de lol er ook een beetje in. Al zijn dat soort bedpartners uiteraard niet voorbehouden voor de jongere vrouw. 

Het evenwicht tussen kwantiteit en kwaliteit is dan misschien belangrijker. De universiteit van Berkeley, in Californië deed daar enkele jaren terug onderzoek naar. Het eindrapport concludeerde dat wie ouder is, meer belang hecht aan de kwaliteit van het seksleven, dan de frequentie waarmee wordt gevreeën. Jongeren hechten daar dan weer meer belang aan. Zelfstandig gerontoloog Els Messelis sluit zich daarbij aan. "Er bestaat een clichébeeld van de invloed van de menopauze en erectieproblemen op het seksleven van de 55-plusser. Dat moeten we nuanceren", zegt Messelis. "Bij die mensen worden intimiteit en affectie belangrijk, maar ook dat valt onder het seksleven."

'Of seks beter wordt met ouder worden? Toch niet in mijn geval'
Paula Sémer, tv-pionier

Inzake bruto seksueel geluk kunnen we dus nog wat leren van de zilveren generatie. "Maar of seks beter wordt met ouder worden? Toch niet in mijn geval", reageert tv-pionier Paula Sémer (93). Zij maakte halfweg de jaren 50 al onderwerpen als seksualiteit bespreekbaar op de openbare omroep. "Misschien is het een kwestie van ingesteldheid? Wat rijpere vrouwen hebben misschien meer tijd en minder ambities om nog vooruit te komen in het leven", bedenkt Sémer. "Er is een nieuwe emancipatiegolf aan de gang. Hopelijk kan die iets veranderen aan hoe jonge vrouwen kijken naar seks. Het verbaast me dat deze generatie er nog zo mee worstelt."