Direct naar artikelinhoud
NMBS

Spoorstaking: NMBS verwacht dat één op de drie treinen zal rijden vrijdag

Vrijwel lege perrons tijdens een treinstaking.Beeld Photonews

Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat vrijdag een op de drie treinen zal rijden in vergelijking met een normale vrijdag. Ze heeft voor de eerste toepassing van de minimale dienstverlening bij het spoor de focus gelegd op de IC-treinen, zo blijkt vandaag. Ook zaterdag zal het treinverkeer fors verstoord zijn. Oorzaak is een 48 urenstaking van de socialistische spoorbond ACOD Spoor, die morgen om 22.00 uur start.

Door de staking - omdat niet alle spoorpersoneel op de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten staat - wordt voor het eerst de minimale dienstverlening bij het spoor geactiveerd. Spoorlui van NMBS en spoornetbeheerder Infrabel moesten op voorhand laten weten of ze staken of niet, en op basis van hun beschikbaarheid werd een vervoersaanbod uitgewerkt.

Dat aanbod bestaat vrijdag dus uit een derde van het normale aantal treinen. "In het hele land zal een aantal IC-treinen rijden", zegt de NMBS, "sommige enkel tijdens de piek, een aantal ook tijdens de dag." Ook een reeks L-treinen en S-treinen zou moeten rijden, maar alleen tijdens de ochtend- en de avondspits. De meeste piekuurtreinen rijden niet. 

Ook zaterdag zou een reeks IC-, L- en S-treinen rijden, maar minder frequent dan normaal. De gebruikelijke extra treinen naar de kust en andere toeristische bestemmingen worden geschrapt.

Routeplanner raadplegen

De alternatieve dienstregeling voor morgenavond en vrijdag zou vanavond om 22.00 uur beschikbaar moeten zijn, die voor zaterdag wordt morgen om 22.00 uur opgeladen. Maar de NMBS raadt reizigers toch sterk aan om de routeplanner op haar website of in de app regelmatig te raadplegen, tot net voor het vertrek naar het station. "Er kunnen hier en daar nog wijzigingen zijn", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

"NMBS betreurt dat haar reizigers en de pendelaars, die bovendien bij het begin van een verdiende vakantieperiode en een festivalweekend gebruik willen maken van de trein, het slachtoffer zijn van een stakingsactie", stelt de spoorwegmaatschappij nog in een persbericht. "Bovendien brengt deze stakingsactie grote schade toe aan het imago van de NMBS, die aan een dringende en grondige modernisering toe is. De actie is het gevolg van een sociaal conflict dat niet binnen de beslissingsbevoegdheid van NMBS ligt."

De spoorbonden vechten de minimale dienstverlening overigens aan voor het Grondwettelijk Hof. Ze druist volgens hen in tegen het recht op staken.

Compensatie

Getroffen reizigers kunnen compensatie krijgen, klinkt het bij de NMBS. Wie een vertraging oploopt van 60 minuten of meer, kan een volledige terugbetaling claimen bij de NMBS. Dat geldt ook voor reizigers die na de aankondiging van de staking nog een ticket kochten. Dat is de regel bij gedeeltelijke stakingen, zoals deze 48 urenstaking van de socialistische spoorbond ACOD Spoor er eentje is. Ook abonnees komen in aanmerking.

"Deze vertraging kan je opgelopen hebben omdat de trein die je wilde nemen afgeschaft was, omdat er geen enkele trein reed op jouw lijn of omdat de trein die wel reed, je met meer dan 60 minuten vertraging op je eindbestemming bracht vergeleken met de trein die je normaal zou hebben genomen", zegt Cynthia Van der Linden, de ombudsvrouw voor de spoorreizigers. 

Voor een volledige terugbetaling moet de vertraging bij aankomst wel minstens 60 minuten bedragen. Ook voor vertragingen van minstens 15 of 30 minuten is een compensatie mogelijk, maar dan moet die vertraging herhaaldelijk voorkomen. Reizigers kunnen de compensatie aanvragen via de website van de NMBS. Dat moet gebeuren binnen een maand na de vertraging.