Direct naar artikelinhoud
Australië

Moeder van Iraanse vluchteling haalt uit naar Australische regering nadat haar zoon zelfmoord pleegt

De 26-jarige Fariborz Karami uit Iran beroofde zichzelf twee weken geleden van het leven nadat hij vijf jaar vastzat in het detentiecentrum op Nauru.Beeld rv

De moeder van een Iraanse vluchteling heeft fors uitgehaald naar de Australische regering vanwege de dood van haar zoon. Hij zou na vijf jaar opsluiting in een vluchtelingenkamp uit het leven zijn gestapt. Ook vraagt ze de overheid om toegang te krijgen tot zijn lichaam, dat nu in een vriezer wordt bewaard, vlakbij de tent waar de moeder met haar andere zoontje leeft.

In een vernietigende brief, die vandaag gepubliceerd werd op de website van de krant The Guardian, zegt Fazileh Mansour Beigi dat de Australische overheid haar bezorgdheid over de verslechterende toestand van haar zoon negeerde. De man, de 26-jarige Fariborz Karami, beroofde zichzelf twee weken geleden van het leven. 

Hij zat al vijf jaar vast op het eiland Nauru. Dit eiland ligt op zo'n 4.500 kilometer van Australië, midden in de Stille Oceaan. "Vijf jaar lang heeft u mij en mijn kinderen in Nauru gevangen gehouden. Vijf jaar lang heeft u zijn atletische lichaam onder de dodelijke hitte gemarteld. Nu heeft u zijn lichaam in beslag genomen en houdt u hem in een ijskoude plek gevangen", schrijft de vrouw in het Farsi, de officiële taal van Iran.

"Mijn 26-jarige zoon blies zijn laatste adem uit in uw muffe tenten en sloot zijn mooie ogen voor uw gruwel, onrechtvaardigheid en walgelijke politiek", schreef Beigi in de brief, gericht aan de Australische grenswacht. "Ik vertelde en schreef u dikwijls dat mijn zonen depressief en uitgeput waren. Help alstublieft een zieke en zwakke moeder, pleitte ik. Maar in plaats van steun, kreeg ik het antwoord dat ik maar terug naar mijn land moest keren als ik het niet kon verdragen."

In plaats van steun, kreeg ik het antwoord dat ik maar terug moest keren naar mijn land als ik het niet kon verdragen
Fazileh Mansour Beigi

Lees verder onder de kaart.

Lichaam vrijgeven

"Ik weet dat uw geweld en wreedheid diepe wortels hebben en daartegen ben ik een machteloze vrouw", vervolgt ze woedend. "Als u niet een nieuw lijk naast mijn zoon wil leggen, geef me dan zo snel mogelijk toestemming om hem waar dan ook te mogen begraven als het maar niet in Nauru of Iran is."

Karami's lichaam wordt gekoeld bewaard in een container in het dententiecentrum, vlakbij de tent waar zijn familie leeft. Een uitermate respectloze situatie, vindt Beigi. "Bent u zelfs bang van onze dode lichamen? Haat je ons zozeer dat je bang bent van ons, levend of dood? Je toont nog steeds geen respect voor ons."

Al jarenlang protesteren Australiërs tegen het bestaan van de offshore vluchtelingenkampen. Hier een beeld van een demonstratie in oktober.Beeld EPA

Echtgenote in hongerstaking

Vlak voor zijn dood, trouwde Karami nog met een vluchtelinge die hij in Nauru leerde kennen. De vrouw is volgens activisten in hongerstaking gegaan en slaapt naast de container waar het lichaam van haar echtgenoot ligt. 

Karami's moeder wordt inmiddels 24 uur per dag in de gaten gehouden door de bewaking in het detentiecentrum. Intussen vreest ze voor het leven van haar andere zoon, de twaalfjarige Ali. Dokters ter plaatse zeggen dat de jongen om (mentale) gezondheidsredenen onmiddellijk van het eiland moeten worden gehaald.

 In de detentiecentra van Nauru verblijven meer dan 900 vluchtelingen, onder wie 140 kinderen.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan in België terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Twitter bericht wordt geladen...